Baseball

2021.12.28. 07:00

Feljövőben a berényi baseball

A Jászberényi Baseball és Softball Club kitűnő évet zárt, hiszen megnyerte az NB III.-as bajnokságot. Ennek apropóján kereste meg hírportálunk az egyesület elnökét, Kovács Balázst, aki beszélt többek között a megalakulásukról, az idei szezon történéseiről, valamint a klub jövőbeli terveiről is.

Sebestyén János

Bagyinszki Tibor (balra) győztes becsúszása az idei döntőn, melynek köszönhetően bajnok lett a Stinky Sox

Forrás: Bagó Adrienn

A jászberényi egyesület létrejötte egészen 1996-ig nyúlik vissza. Történt, hogy egy helyi gimnázium angol nyelvi tábort szervezett, melynek tanárai (baseballedző is volt közöttük) az angoltanulás mellett megismertették a részt vevő diákokkal a sportágat. A későbbi években aztán többször visszatértek a városba, aminek köszönhetően egy csapatnyi helyi a fiatal Schmidt Tamás vezetésével 1999-ben végül megalapította a Jászberény Stinky Sox Baseball Klubot (később váltott az ismert névre az egyesület). 

A klub az indulásnál villámrajtot vett, hiszen a harmadosztályból gyorsan felkerült a második vonalba, ahol hosszú évekre meghatározó együttessé vált, majd 2006-ban megszerezte első bajnoki címét is. A következő évben már az első osztályban szerepeltek, sőt több játékosuk a magyar válogatottban is bemutatkozott. Azóta az egyesület az NB II. és az NB III. között ingázik (kivéve 2019-et, amikor újra az élvonalat erősítették).

A harmadosztály 2021-es kiírásában a berényi alakulat az alapszakaszban (kétszer oda-visszavágós rendszer) jól szerepelt, és mivel a magyar baseballbajnokságok közül az NB III. eltér a klasszikus lebonyolítástól (alapszakasz, play­off­meccsek, helyosztók), a rájátszásban mindössze egy találkozó (az első két helyezett az aranyért, a harmadik és negyedik a bronzért csatázott) döntött a bajnokság végeredményéről. Az október első hétvégéjén rendezett döntőben végül a Stinky Sox a Szentendre Sleepwalkers gárdájával küzdött meg, és a végletekig kiélezett összecsapáson (a győztes pontot a legvégén szerezték meg) 9–8-ra nyert, és hódította el a bajnoki serleget. A sikeres szezonról így nyilatkozott a klubelnök. 

Bagyinszki Tibor (balra) győztes becsúszása az idei döntőn, melynek köszönhetően bajnok lett a Stinky Sox 

Forrás: Bagó Adrienn

– Mivel mi nem neveztünk a Magyar Kupára, így április elején kezdtük az idényt, amely végül átnyúlt október elejére. Az alapszakaszban sorra nyertük a fontos meccseket, és bár becsúszott egy-két vereség, de összességében jól zártuk a sorozatot, amivel sikerült a döntőbe jutni. A finálét pedig nagy izgalmak közepette sikerült megnyernünk, így jövőre már a másodosztályban leszünk érdekeltek. Külön öröm és büszkeség a számunkra, hogy a Magyar Országos Baseball és Soft­ball Szövetség az év legjobb NB III.-as játékosának járó díjat a sorainkat erősítő, 25 esztendős Forgó Dávidnak ítélte. Játékosunk minden téren kiemelkedőt nyújtott, hiszen ütésben, támadásban, védekezésben és dobásban is nagyon jó volt végig – hangsúlyozta Kovács Balázs. 

A vezető elmondta, mivel még nincs saját, önálló pályájuk, így annak létrehozása az egyik legfontosabb céljuk a közeljövőben, majd rátért az utánpótlás-nevelésre is: – Jelen pillanatban konkrét utánpótláscsapatunk nincs, jelenleg a bajnokira benevezetteken kívül négy, öt fiatal űzi a sportágat nálunk. Sajnos ebben a járványidőszakban nem egyszerű a toborzás, de amint lehet, mindent meg fogunk tenni a korosztályos csapatok újraindítása, felduzzasztása érdekében. Ez a másik nagy célkitűzésünk jelenleg. Pedig az évek során több utánpótlásgárdánk is volt, akik többször is dobogós helyen végeztek. Mindemellett nagy vágyam, hogy külön női csapatot is tudjunk indítani valamikor (a jelenlegi keretben is található hölgy sportoló). 

A klub anyagi helyzetéről a szakvezető elmondta, hogy az elmúlt két évben a vírushelyzet miatt nem kaptak támogatást az önkormányzattól, csak a tagdíjakból van bevételük, illetve az adó egyszázalékos felajánlásokból, valamint van egy-két magántámogatójuk is. Az új idényről így vélekedett: – Január 8-án kezdjük a felkészülést tornateremben, heti 2x2 órás edzéssel, amíg az időjárás nem teszi lehetővé a szabadtéri edzéseket. Közvetlenül az áprilisi bajnoki rajt előtt két héttel viszont már heti három tréning szerepel a programban. A célunk a dobogós helyezés elérése, ismerve a másodosztály szereplőit. Kovács Balázs kiemelte, a klub folyamatosan várja az érdeklődők jelentkezését mind az utánpótlás-, mind pedig a felnőttcsapatokba, amit legkönnyebben a közösségi oldalukra keresve tehetnek meg.

A győztes névsor

A Stinky Sox kerete: Ba­gyinsz­ki Tibor, Bagyinszki-Lő­rincz Kinga, Bali Dániel, Balogh Simon, Barkóczi Viktor, Bezzeg István, Forgó Dávid, Gulyás Máté, Jancsik Dániel, Kátai Ádám, Kerék Sándor, Kovács Balázs, Kövér József, Német Hanna, Sas Krisztina, Se­bes­tény Dóra, Szávai Melinda, Tóth Zalán, Bánkuti Mihály edző.

A honi baseball rendszere: Normál körülmények között három osztály van, az első kettőben 6–6 klub verseng, a harmadik vonalban pedig korlátlan a nevezési lehetőség. A pandémia miatt azonban az idén minden kiírásban 4–4 csapat alkotta a bajnoki mezőnyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában