Labdarúgás

2022.07.06. 06:58

A fiatal karcagi kapus már az első profi évében megállta a helyét

A karcagi származású Balázs József egy évvel ezelőtt, mindössze 17 esztendősen bemutatkozott a labdarúgó NB II.-ben, s alapemberré vált Óbudán. Bár a III. Kerület kiesett, a fiatal kapus marad a másodosztályban, az MTK játékosaként igyekszik még tovább fejlődni – erről is mesélt hírportálunknak.

Varga Balázs

A 18 éves Balázs József (jobbra) már bizonyított az NB II.-ben, nyáron pedig a másodosztályon belül lépett szintet Fotó: Csapó B./Kisalföld

– Karcagon játszott majdnem 15 éves koráig, utána viszont Budapest felé vette az irányt. Hogy történt a váltás? 

– Mindig is focista akartam lenni, s természetesen az volt a célom, hogy minél magasabb szinten játszhassak. Több kapusedzővel is készültem Karcagon, de úgy gondolom, akkor kaptam meg minden alapot a profi futballhoz, amikor Budapestre kerültem Kakas László keze alá, miután a szüleimmel elkezdtünk új csapatot keresni, mivel szerettem volna előrébb lépni. 

– A fővárosban a mezőnyben is megfordult, sőt, gólokat is lőtt. Ezek szerint jól bánik lábbal is a labdával? 

– A Szent István SE-ben épp kevesen voltunk, és az edzőm azt mondta, ha gondolom, játsszak a mezőnyben. 

Úgy voltam vele, bajom nem lehet abból, ha kint is futballozom, hiszen profi szinten fontos, hogy a kapusok ezen a téren is képzettek legyenek, de egyébként is igyekszem fejleszteni magam ilyen szempontból is.

– Tavaly nyáron pedig a másodosztály akkori újoncához, a III. Kerülethez igazolt. 

– Igen, bár eleinte úgy volt, hogy az MTK második számú, NB III.-as csapatában szerepelek majd. Aztán kaptam egy telefont a menedzseremtől, Fülöp Ferenctől, hogy a Kerülethez mehetek próbajátékra, és úgy döntöttünk, nézzük meg, hátha összejön. Ezek szerint jól sikerült, mert másnap meg is egyeztünk. 

– Majd 17 és fél évesen be is mutatkozott az NB II.-ben, sőt ilyen fiatalon alapemberré vált. Már úgy érkezett Óbudára, hogy tudta, kezdő kapus lesz? 

– Nem, abszolút nem számítottam rá, hogy 33 mérkőzést játszom majd a szezonban. Amikor odamentem, biztos voltam benne, hogy a fejlődésem szempontjából jó helyre kerültem, és már az is nagy előrelépés lesz, ha megkapok egy-két bajnoki vagy kupameccset. Majd egyszer csak betettek a kapuba, és onnantól kezdve én védtem végig az idényben. Sajnos a bennmaradást nem tudtuk kiharcolni, de mindent megtettem a kiesés elkerüléséért, és úgy gondolom, kiegyensúlyozott és jó teljesítményt nyújtottam. 

– Nem mellesleg az U19-es válogatottban is debütált. 

– Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy magamra ölthettem a címeres mezt, és külön öröm, hogy győztes meccsen mutatkozhattam be, hiszen 6–2-re nyertünk a bosnyákok ellen azon a találkozón. Aztán az Eb-selejtező elitkörében én voltam a harmadik számú kapus, s bár nem én védtem, igyekeztem mindenben segíteni a társaimat. 

Fájó volt, hogy nem tudtunk kijutni az Európa-bajnokságra, pedig még az utolsó mérkőzésen is volt rá esélyünk.

– Az első profi szinten eltöltött idénye után hogy látja, miben kell még fejlődnie? 

– Örülök, hogy ennyi meccsrutint tudtam szerezni, és úgy érzem, a koncentráció terén is előre tudtam lépni, hiszen a mérkőzéseken egy percre sem lankadhat a figyelmem. Abban kell még javulnom, hogy még többet beszéljek, ugye folyamatosan irányítani kell a védelmet, amivel közben a saját dolgomat is megkönnyítem. Azonban ami talán a legfontosabb, hogy továbbra is mindennap odategyem magam az edzéseken, s egyre jobb legyek. 

– Most júniusban pedig szerződtette az MTK. Mit vár a következő idénytől? 

– Nyilván itt más célokért küzdünk majd, hiszen az MTK-val a feljutásért fogunk harcolni, ez elég nagy különbség lesz az előző szezonhoz képest. 

Szeretnék minél több játékpercet kapni, de azt nem tudom megmondani, mennyi lehetőséghez juthatok.

– Még csak most kerültem ide, a szakmai stábnak is meg kell ismernie, és nekem is be kell illeszkednem. Ha úgy edzek, ahogy elvárják, és napról napra jól teljesítek, akkor szerintem lesz esélyem bizonyítani.

Névjegy: Balázs József

Született: 2003. december 2., Karcag

Posztja: kapus

Nevelőegyesületei: Karcagi SE (2010–18), Airnergy FC (2018–2020), Szent István SE (2020–21)

Klubjai felnőttjátékosként: III. Kerületi TVE (2021–22), MTK Budapest (2022–)

NB II.-es meccsei száma: 33

Utánpótlás-válogatottság: 1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában