Utánpótlássport

2023.04.21. 13:27

Szolnoki elnöke marad a hazai sportiskolai szövetségnek

A magyarországi sportiskolák szövetsége újraválasztotta a testület élén a Szolnoki Sportcentrum igazgatóját. A régi-új elnök szerint ez a szolnoki, és a jászkunsági sportolók munkájának az elismerését is jelenti.

Szoljon.hu

A SIOSZ 2023-2028-as elnöksége: (balról) Kegyes Jenő, Vajda Zsuzsa, Rózsa József elnök, Fritz Ágnes, Kis Mihály alelnök, Deák Bárdos Mihály

Fotó: Facebook.com / Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola

Csütörtökön, a Magyar Sport Házában tartotta tisztújító közgyűlését a Sportiskolák Országos Szövetsége (SIOSZ). A közgyűlésen bizalmat szavaztak a SIOSZ eddigi elnökének, így a 2023-tól 2028-ig tartó ciklusban is Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola ügyvezető igazgatója marad a testület vezetője – tájékoztatott hivatalos oldalán a Sportcentrum.

– A SIOSZ jelentősége abban áll, hogy szakmailag irányítja a hazai sportiskolákat, és kezeli az állami támogatásokat. Fontos, hogy ezek a támogatások nem alanyi jogon, hanem teljesítményarányosan járnak. A szervezet utánpótlás-nevelésben betöltött szerepét mutatja, hogy országszerte 99 tagja van. A köznevelési sportiskolákban – mint például a szolnoki Széchenyi István Gimnázium – 16 ezren tanulnak, az egyesületi típusúaknak, amilyen maga a Szolnoki Sportcentum, pedig 11 ezer igazolt sportolója van – mondta érdeklődésünkre az újraválasztott szolnoki elnök.

Rózsa József emlékeztetett, Jász-Nagykun-Szolnok megyében három köznevelési sportiskola van: jászberényi Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium, a szolnoki Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és AMI, és a szolnoki Széchenyi Gimnázium. Ezekben az iskolákban együttesen körülbelül ezer diák tanul. Mellettük 1400 igazolt sportolója van a Szolnoki Sportcentrumnak. – Hogy az elnökség – némileg megváltozott felállásban – újból bizalmat kapott, az elmúlt öt év szakmai munkájának elismerése mellett a jászkunsági fiatalok, sportolók eredményeinek is köszönhető – hangsúlyozta.

Az előző ciklus szakmai eredményei közül a Szolnoki Sportcentrum igazgatója azt emelte ki, hogy együttműködésre léptek a Klebelsberg Központtal a gyerekek egészséges életmódra nevelésében. Valamint megállapodást kötöttek a Testnevelési Főiskolával, az ELTE Tanárképzővel és a sportági szakszövetségekkel a fiatal sportolók továbbtanulása, a kettős karrierépítésük érdekében.

Szolnoki gyökerei vannak a SIOSZ-nak

A Sportiskolák Országos Szövetsége történetében meghatározó szerepe van Szolnoknak. Megyeszékhelyünkön tartották 1998 tavaszán a sportiskolák első találkozóját, amely konferencia résztvevői elhatározták, hogy szakmai-érdekvédelmi szövetséggé alakulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában