Kosárlabda

2023.06.18. 18:00

Bravúros győzelemmel a nyolc közé jutottak Kányási Veráék az Európa-bajnokságon

A remekül kosárlabdázó magyar együttes hat ponttal legyőzte vasárnap a legutóbbi Eb-n győztes szerbeket, ezzel egyenes ágon jutott a legjobb nyolc közé.

Varga Csaba

Felülemelkedés: Lelik Rékáék (21) legyőzték a címvédő szerbeket, és csoportelsők az Eb-n

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A szlovákok elleni győzelmet és a törökökkel szembeni vereséget követően a szerb válogatottal találkozott csapatunk az Európa-bajnokság ljubljanai csoportzáróján. A képlet egyszerű volt, ha a mieink legalább öt ponttal nyernek a címvédő ellen, egyenes ágon a negyeddöntőbe jutnak. Az előjelek nem a legjobbak voltak, Goree Cyesha nem tudta vállalni a szereplést. Viszont Aho Nina és Határ Bernadett játékra jelentkezett Székely Norbert szövetségi kapitánynál, a szolnoki Kányási Veronika ezúttal nem jutott szóhoz.

Magyarország–Szerbia 81–75 (23–23, 16–21, 27–11, 15–20)

Ljubljana, 800 néző. V: Luis Castillo, Esperanza Mendoza, Georgios Poursanidis.

Magyarország: Studer 2, Aho, DUBEI 11/3, Lelik 8, KISS V. 21. Csere: Határ 10, HORVÁTH 12/9, RUFF-NAGY D. 8/3, Török Á. 3, Varga A. 6. Szövetségi kapitány: Székely Norbert.

Szerbia: CADJO 12/6, Raca 2, ANDERSON 18, Stankovic 5, Topuzovics 4. Csere: Crvendakics 6, Jovanovics 4/3, Katanics 7, Djordjevics 3, Jankovics 2, Krajisnik , NOGICS 12/6.

Válogatottunk a tétnek meglelően kezdte a mérkőzést, ha a védekezésben voltak is hibák, támadásban szépen pörögtek Dubei Debóráék és tartották a lépést vetélytársukkal. Sőt, volt, hogy négy ponttal is vezetett a magyar együttes, a félidő hajrájában azonban fordítottak déli szomszédaink, 39–44.

A térfélcserét követően a legszebb napjaira emlékeztetően játszott csapatunk. A védekezésünkkel nem tudtak mit kezdeni a szerbek, a pontszerzésből mindenki kivette részét, de különösen Kiss Virág, Rusz-Nagy Dóra és Horváth Bernadett remekelt támadásban. Mindezeknek köszönhetően 13 pontos előnyt építettünk fel a 28. percre, 65–52. A záró felvonás hihetetlen nagy küzdelmet és izgalmakat hozott. Mint az várható volt, a címvédő szerb együttes nem hagyta magát és felzárkózott. A hajrában valamivel higgadtabb volt csapatunk, mint ellefele. Hihetetlenül izgalmas végjátékban hat ponttal megnyerte az összecsapást, és ezzel a csütörtöki negyeddöntőben folytathatja az Eb-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában