Darts

2024.07.09. 07:00

Turai Krisztina: segíteni akarom a válogatottat az Európa-bajnokságon

Felsorolni is nehéz, hogy Turai Krisztina mennyi érmet szerzett idén, ráadásul az év elején elnyerte a Nemzeti Versenysport Szövetség Év Sportolója díját is, valamint bekerült a rigai Ifjúsági Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottba. Interjúnkban az idei szezon versenyeiről és az Eb-ről kérdeztük a rákócziújfalui sportolót.

Kiss Ádám

Turai Krisztina ismét a magyar válogatott sikeréért küzd majd az Európa-bajnokságon, ezúttal Rigában.

Turai Krisztina, darts, Európa bajnokság
Turai Krisztina ezúttal az Eb-n szeretne bizonyítani
Forrás:  Beküldött fotó

– Sok szép eredményt értél el idén, melyikre vagy ezek közül a legbüszkébb?

– Talán a páros győzelemre Szabó Benedekkel a Nemzeti Bajnokságban. Tavaly is együtt indultunk, akkor azonban csak a harmadik helyet sikerült megszereznünk, így ez jó évkezdés volt párosban.

– Milyen érzés volt tavasszal hazai környezetben játszani az Aba-Novák Agórában?

– Nem szokott megterhelni az utazás, így nekem nagyjából ugyanolyan volt a szolnoki verseny, mint a többi. Annyi előnnyel mégis járt, hogy nem kellett nagyon korán kelni.

– Idén is beválogattak az ifjúsági Európa bajnokságra készülő csapatba. 2022-ben Kovács Tamarával párosban nyertetek, mennyire volt különleges élmény, hogy újra a válogatott tagja lehetsz?

– Ez mindig egy hatalmas boldogság és öröm számomra. Szeretném megmutatni, hogy mit tudok, és úgy próbálom felfogni, hogy azért kaptam lehetőséget újra, hogy tudjam segíteni a csapatot. Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy előkelő helyen zárjunk.

– Mondhatni, hogy ez az idei szezonod csúcspontja, erre építettétek fel a versenynaptárad?

– Válogatottság szempontjából mindenképp ez a legfontosabb verseny, viszont októberben lesz egy hatalmas megméretés számomra, a világbajnoki kvalifikáció. Így ez az a két torna, amire a fókuszom irányul az évben. A vb-selejtezőnek hasonló lebonyolítása lesz, mint előző alkalommal – idén év végén vívhatjuk ki a jövő év végi vb-szereplést –, azzal a különbséggel, hogy ezúttal négy fő kvalifikálhatja magát. Így egy elődöntő és a döntő során dől majd el a bajnoki cím.

– Mikor kezdtél el készülni a rigai Európa-bajnokságra?

– Nem szoktam konkrét versenyekre készülni, viszont részt vettem egy edzőtáborban, ahol nagyon erősen edzettünk, az Eb-re is összpontosítva. Próbálom ezeket a viadalok nem megkülönböztetni, ha kisebb, ha nagyobb, ugyanolyan jól akarok teljesíteni.

– Milyen versenyszámokban fogsz indulni az Eb-n és milyen célokat tűztél ki a szereplés kapcsán?

– A lányokkal páros és egyéni versenyen veszünk majd részt. Párosban még csak most kezdjük megismerni egymás játékát a partneremmel, Rábaközi Hannával. Épp ezért indultunk el az évben több páros versenyen is, hogy szokjuk egymást. Egyéniben viszont szeretném megmutatni, hogy mit tudok, de nem az eredmény lesz az elsődleges szempont, hanem az, hogy ki tudjam hozni magamból azt a játékomat, amire egész évben edzettem.

– A dartsban mennyire befolyásolja a pillanatnyi forma a versenyeredményeket?

– Szerintem a pillanatnyi forma dönt el mindent. Nyilván a kiegyensúlyozott eredményekhez kell tapasztalat – és azon kívül sok más is –, viszont az teszi fel a pontot teljesítményre, hogy a versenyen éppen kinek milyen napja van.

– Te mennyire vagy izgulós típus? Mennyire befolyásol egy nagyobb verseny tétje?

– Ahogy említettem, próbálom nem megkülönböztetni egymástól a versenyeket, viszont természetesen van bennem egyfajta izgulás, amit egész jól tudok kezelni, nem visz el a fejem. Persze vannak olyan tornák, amikor ezt jobban érzem, például legutóbb a világbajnokság döntőjén, de ha nem arra fókuszálok, és el tudom terelni a gondolataimat, akkor nem szokott baj lenni vele.

– Tud segíteni ebben valaki, vagy ezt magadban rendezed le?

– Szerencsére ez nem vészes annyira, hogy segítség kelljen hozzá, viszont az edzőm, Kovács István mindenben segít. Ha látja, hogy valami nem stimmel, akkor jön és intézkedik. Ő is ott lesz az Rigában, mint a Magyar Darts Szövetségi Ifjúsági szövetségi kapitánya, számomra ez nagy előnyt jelent.

– Július 10-én kezdődik az Eb, hogyan fog kinézni a program?

– Július 9-én délután elutazunk Bécsbe, onnan indul másnap reggel a repülőgépünk Lettországba, jó kis másfél napos utazás lesz. Ha versenyekre megyünk, akkor 99%-ig csak arra fókuszálunk, így 14-én, ahogy vége lesz a bajnokságnak, indulunk is haza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában