Hírek

2004.11.19. 10:27

A sztálinizmus magyar áldozatai

Hatvan esztendővel ezelőtt magyarok ezreit hurcolták el Kárpátaljáról kényszermunkára.

Gyulay Zoltán

A legtöbb férfinak örökre nyoma veszett. A „málenkij robot” hatvanadik évfordulója alkalmából a sztálinizmus áldozataira emlékező ünnepséget tartanak a hét végén Szolyván kárpátaljai magyar közéleti személyiségek részvételével.

A szolyvai gyűjtőtáborból indult a szomorú menet a sztarij szambori elosztótáborba – idézi föl az eseményeket a Kárpátinfo című hetilap. Az idős szemtanú, Pocsai Vince elmondása szerint a hosszú utat három-négy nap alatt tették meg. A megpróbáltatások azért is voltak oly elviselhetetlenek, mert a foglyok többsége nem értette, miért is történik e sok szörnyűség velük. Amikor rövid pihenőt tartottak, az egyik macsolai ember elbújt egy disznóól alá. Amikor az őrök megtalálták, puskatussal agyba-főbe verték – idézi a lap a 85 éves túlélő szavait.

A szambori (régi nevén novij szambori) temetőben 429 német, 144 magyar és számos lengyel, szlovák nemzetiségű áldozatot temettek el. A héten a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége megemlékezést tartott, ökumenikus istentisztelettel egybekötve.

Gyulay Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!