Hírek

2005.05.25. 00:00

Csökken a tenger a Bánátban, lefölözik a pénzt

Jócskán apadt a szivattyúzás megkezdése óta a Temes és a Bega közötti területet elborító ár Romániában, bár még mindig víz alatt van 1600 négyzetkilométernyi terület.

Lukács János, Kolozsvár

Mihai Benga ezredes, a bánáti katasztrófavédelmi erők parancsnoka szerint tegnapra 1–1,10 méterrel csökkent a vízszint a május elejei helyzethez viszonyítva, a belvíz mélysége jelenleg 20 centiméter és 1,20 méter között mozog.

A román kormány kihasználja a telefonhívások forgalmi adóját
Egyre nagyobbak a „szárazföldek” is, hála a térségben folyamatosan üzemelő 58 szivattyúnak. Közülük 16 magyar, 20 német, 12 osztrák és 10 román szerkezet. További szivattyúkat, fertőtlenítőszereket és áramfejlesztőket ígért Romániának Finnország, Spanyolország, Málta és Luxemburg is. Ugyanakkor a térségben gondot jelent az ivóvíz folyamatos biztosítása, és ritkulni kezdtek az élelmiszert tartalmazó segélyszállítmányok is, ezért ezentúl szigorúbb rendszer szerint osztják ki a megmaradt tartalékokat. A Gardianul című bukaresti napilap tegnap arról írt, hogy az állam lefölözi a pénzadományokat. Például az árvízkárosultak megsegítésére indított emeltdíjas telefonhívások áfa-kötelesek, az üzemeltető két tévétársaságnak pedig 6,5 milliárd lejt (45 millió forintot) kell a hívásokból befolyó összegből áfa címen befizetnie az államkasszába.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!