Hírek

2006.02.03. 07:00

Olcsóbb lehet a távhő és a meleg víz

Egy sor szolgáltatás olcsóbb lehet hazánkban annak köszönhetően, hogy Lengyelország is beleegyezett: maradjon érvényes az unióban a kedvezményes áfarendszer.

Füsi Piroska

Hazánk számára lényegében két fontos dolgot jelent, hogy sikerült meghosszabbítani az unióban a kedvezményes áfa rendszerét – tudta meg lapunk Kovács Lászlótól, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosától. Valamennyi tagország lehetősége megnyílt arra, hogy 2010 végéig kedvezményes áfakulcsot alkalmazzon az élőmunka-igényes szolgáltatások esetén. Ez nem kötelező – hangsúlyozta Kovács László. A múlt hét keddi megállapodás, amely most a lengyelek hozzájárulása után érvénybe léphet, a lehetőséget adja meg az alacsonyabb adó alkalmazására. Más kérdés, hogy ezzel élnek a kormányok, vagy nem.

Érdeklődésünkre, hogy mely szolgáltatásoknál jöhet szóba az adócsökkentés, a biztos a következőket említette: ilyen például a lakóépületek, lakások felújítása, a különböző javítószolgáltatások (kerékpár, öngyújtó, cipő stb.), vagy a fodrászat. Ezek jelenleg a legmagasabb, 20 százalékos áfakulcs alá tartoznak. Amennyiben Magyarország valamelyik szolgáltatásnál csökkenteni szeretné az adót, akkor az erre vonatkozó igényét 2006. március 31-ig kell bejelentenie. Kovács László szerint a bizottság biztosan jóvá fogja hagyni. Leszögezte azonban: 2006. január elsejétől, visszamenőleg, már nem lehet változtatni, erre csak a jövőre vonatkozóan van lehetőség.

Kérdés, hogy elviekben mekkora lehet a kedvezményes áfakulcs? Csökkentett kulcsnak az számít – tudtuk meg Kovács Lászlótól –, amely az általános kulcsnál alacsonyabb. Magyarországon jelenleg 20 százalék az általános kulcs (van, ahol magasabb). Ez tehát azt jelenti, hogy hazánk esetében például a 19 százalékos forgalmi adó is kedvezményesnek számít. De természetesen ennél jóval alacsonyabb kulcsot is alkalmazhatunk az említett területeken.

Az új tagállamok nem csatlakozhattak a kedvezményes áfarendszerhez, mivel azt 1998-ban vezették be. Ezért a csatlakozási tárgyalásokon konkrét szolgáltatásokra, termékekre kérhettek engedményt, ami 2007, 2008 végén lejár. A mostani megállapodás a csatlakozási szerződéseket nem érinti – hangsúlyozta Kovács László –, viszont érinthet konkrét szolgáltatásokat, amelyekre a csatlakozási szerződésben átmeneti kedvezményt kaptak az új tagállamok, így Magyarország is. Ilyen például a távfűtés- és a melegvíz-szolgáltatás. A csatlakozási szerződés 2007 végéig teszi lehetővé, hogy hazánk ezekre kedvezményes, 15 százalékos áfakulcsot alkalmazzon. A múlt keddi megállapodás szerint viszont erre a két szolgáltatásra hazánk időkorlátozás nélkül alkalmazhat az általánosnál alacsonyabb, kedvezményes forgalmi adót. És ez az uniós megállapodás másik legfontosabb hozadéka Magyarország számára, hiszen több millió embert érint, és azt teszi lehetővé, hogy a jövőben akár olcsóbbak is lehetnek ezek a szolgáltatások. Lapunk egyébként úgy tudja, hogy például a villanyra korábban is alkalmazhattunk volna alacsonyabb kulcsot, ezzel azonban a magyar kormány nem élt.

A kedvezményes áfa rendszerével egyébként kilenc régi tagország élt hét éven keresztül, és ennek határideje tavaly decemberben járt le. Ha nem hosszabbították volna meg a lehetőséget, akkor 10-15 százalékkal magasabb forgalmi adót kellett volna bevezetniük 2006. január elsejétől.

Lengyelország a megállapodáshoz történő csatlakozással ésszerűen döntött – hangsúlyozta Kovács László –, ugyanis semmit sem vesztett, viszont egy sor lehetőséget nyert. Ha elutasította volna a rendszert, akkor semmit nem nyert volna, de elveszítette volna a megállapodásban biztosított előnyöket, ráadásul annak a felelősségét is viselte volna, hogy a másik 24 ország is pórul jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!