Hírek

2006.05.12. 16:14

Az elnök aki túl sokat tudott

A világtörténelem legnagyobb megfigyelési sorozata zajlott le az Egyesült Államokban a 2001-es terrortámadások után. Korábban azzal vádolták a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA), hogy munkatársai bármiféle felhatalmazás nélkül, pusztán gyanú alapján gyűjtöttek adatokat magánszemélyekről. A US Today napilap értesülései szerint azonban a helyzet sokkal rosszabb.

F. K.

Mint kiderült: az amerikai telefontársaságok, az AT&T, a BellSuth és Verzion a rendszerükön keresztül bonyolított összes telefonbeszélgetés rögzített adatait – önként – átadták az NSA kérésére, amely így saját adatbázist hozott létre. A társaságok szóvivői szerint törvényben kötelezték őket arra, hogy együttműködjenek a hatósággal.

„Az amerikaiak magánélethez való jogát semmi sem fenyegeti” – jelentette ki George Bush amerikai elnök a hírekre reagálva. „Csak az al-Kaidával kapcsolatban álló személyeket halgattak le és egyetlen belföldi hívást sem rögzítettek bírói engedély nélkül” – tette hozzá az elnök. Ugyanakkor nem adott magyarázatot arra az újságírói kérdésre, hogy ebben az esetben az NSA miért hozott létre saját adatbázist a megszerzett több százmillió telefonhívásról. Szakértők szerint ugyanakkor biztonsági szempontból nem helytelen az eljárás. Hasonló gyakorlatot követnek az európai telefontársaságok és mobilszolgáltatók. Harminc napig tárolhatják minden beszélgetés adatai. Egy ilyen adatbázis felbecsülhetetlen segítséget nyújthat a hatóságoknak, a telefonbeszélgetések nyomonkövetésével sikerült megtalálni a spanyol terrorelhárítóknak a madridi merényletek elkövetőit is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!