Hírek

2006.05.24. 12:33

Csökkentenék a képviselők számát

A koalíció csökkenteni kívánja az országgyűlési és az önkormányzati képviselők létszámát, és ehhez javaslataik támogatását kérik az ellenzéktől - közölték liberális ügyvivők tájékoztatón szerdán.

BAMA

Fodor Gábor elmondta: a parlamentre vonatkozó, még kidolgozás alatt álló koalíciós javaslat szerint a képviselői létszámot 300 alá csökkentenék, az egyéni képviselő helyek száma mintegy 150 lenne, a többi mandátumot listáról lehetne megszerezni. Hangsúlyozta: a választási rendszernek a jelenleginél arányosabbá kell válnia, hogy jobban tükrözze a választói akaratot, ugyanakkor meg kell tartania a magyar választójogi sajátosságokat. A 2010-es választásokat már eszerint kellene lebonyolítani.

Gulyás József közölte: az önkormányzatokat érintő, készülő javaslat értelmében a megyék és a főváros képviselő-testületinél 40 százalékos lenne a létszámcsökkentés, míg a településeknél ez 40 és 20 százalék között változna, hogy a csökkentés arányos legyen. A rendszer alapjait nem kell megváltoztatni, az egyéni és a listás választást meg kell őrizni.

Gulyás véleménye szerint kormány megalakulását követően ezt a javaslatot sürgősen be kell nyújtani, mert ahhoz, hogy az őszi önkormányzati választásokon alkalmazni lehessen, még azelőtt kell elfogadnia azt a parlamentnek, hogy az államfő kitűzi a választás időpontját. Fodor Gábor kérdésre válaszolva kitért arra: jó lenne megállapodni abban is, hogy a megyei és az önkormányzati testületeket most csak két évre válasszák meg, és ez idő alatt az átfogó reform részleteiről is meg lehetne egyezni az ellenzékkel. Ezzel megvalósítható az a régi célkitűzés, hogy az országgyűlési és önkormányzati választások időpontját szétválasszák - fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!