Hírek

2006.05.04. 15:35

Emberi jogi bírálat Oroszországnak

Az oroszországi újfasizmust serkenti a mind gyakoribb és sokszor halálos végű rasszista támadások hatósági eltűrése – áll az Amnesty International Londonban kiadott tanulmányában.

E. Cs.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének jelentése szerint az országban nő az idegengyűlölet. A nem egyszer halállal végződő támadásoknak külföldi diákok, afrikai, ázsiai, közel-keleti és latin-amerikai menedékkérők és menekültek, a kaukázusi és közép-ázsiai kisebbségek, valamint a zsidó és a roma közösség tagjai egyaránt ki vannak téve. Helyi informátorok adatait idézve az Amnesty International azt írta: csak tavaly 366 faji alapú támadás történt, és 28 személy életét vesztette ilyen incidensekben Oroszországban. A tényleges szám azonban sokkal magasabb lehet.

Dick Cheney is bírál

Az amerikai alelnök „demokráciapártoló” körútján aggodalmát fejezte ki, és szorgalmazta az emberi jogok biztosítását Oroszországban. Vilniusban úgy fogalmazott: Moszkva korlátozza az állampolgári jogokat, támogatja „Európa utolsó diktatúráját” és az energiaszállításokkal „zsarolja” szomszédait. Cheney azt állította, hogy a demokrácia ellenségei igyekeznek felszámolni azokat a vívmányokat is, amelyek már megszületek a polgári társadalom több területén, az egyházaktól a tömegtájékoztatásig.

E. Cs. Dick Cheney is bírál Az amerikai alelnök „demokráciapártoló” körútján aggodalmát fejezte ki, és szorgalmazta az emberi jogok biztosítását Oroszországban. Vilniusban úgy fogalmazott: Moszkva korlátozza az állampolgári jogokat, támogatja „Európa utolsó diktatúráját” és az energiaszállításokkal „zsarolja” szomszédait. Cheney azt állította, hogy a demokrácia ellenségei igyekeznek felszámolni azokat a vívmányokat is, amelyek már megszületek a polgári társadalom több területén, az egyházaktól a tömegtájékoztatásig. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!