Hírek

2006.05.23. 19:29

Felrobbant a siroki lőszerraktár

Kedd délután kigyulladt a Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatójának tulajdonában álló lőszerraktár Heves megyében. Szerencsére nem történt személyi sérülés.

Europress-összeállítás

Szerencse a szerencsétlenségben: senki sem sérült meg komolyabban, mikor kedden kigyulladt egy lőszerraktár a Heves megyei Sirok közelében. Az épületben tartózkodók még idejében ki tudtak menekülni, egyiküket azonban megfigyelésre kórházba szállították. A Károly György, a lőszergyárat működtető MFS 2000 Rt. vezérigazgatója szerint a létszámellenőrzés után nyilvánvalóvá vált, hogy a korábbi hírekkel ellentétben egyetlen alkalmazott sem tűnt el. Továbbra sincs információ személyi sérülésről, de ezt csak akkor lehet biztosan kijelenteni, ha sikerül eloltani a tüzet, a tűzoltók pedig bemehetnek az épületbe és átvizsgálják azt. Ez pedig kedd este nem ígérkezett egykönnyen elvégezhető feladatnak.

A tűzoltók – akiket fél 4 előtt értesítettek a történtekről – nagy erőkkel érkeztek a helyszínre; az oltásban az egriek mellett a gyöngyösi, salgótarjáni, mezőkövesdi és ózdi egységek is részt vettek. Az 55 ember összehangolt munkájának köszönhetően az esti órákra sikerült megfékezniük a lángokat. „Személyi sérülés nem történt” – tájékoztatta lapunkat Szecskó Mónika, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, hozzátéve: a tűz okait szakértők bevonásával vizsgálják.

Károly György lapunk munkatársának elmondta: az üzemrészben kiskaliberű puskalőszerek szétszerelését végezték. Állítása szerint a tűz kitörésekor „néhány tonna” lőpor lehetett a helyiségben. A lőszerek láncreakció-szerűen semmisültek meg, melynek következtében az oltás idején is lehetett hallani a robbanásokat.

Az üzemrész teljesen leégett, de a vezérigazgató szerint egyelőre lehetetlen felbecsülni az anyagi kárt. A gyár más területein azonban szerda reggel folytatódhat a termelés – mondta a cégvezető. A tűzoltókkal szinte egyidőben érkezett a helyszínre Sós Tamás országgyűlési képviselő, a Heves Megyei Közgyűlés és a megyei védelmi bizottság elnöke, valamint Lakatos István, a község polgármestere. Utóbbi szerint soha nem történt hasonló eset az 1952 óta működő gyárban. A faluban mindenki feszült, de fegyelmezett, az üzemépületben dolgozók pedig tudták, mit kell tenniük hasonló körülmények közepette. „Ennek, és a tűzoltók szakszerű ténykedésének köszönhető, hogy a történteknek nincs áldozata és sérültje” – jelentette ki.

Információink szerint az épület korábban honvédségi tulajdonban volt, jelenleg azonban egy magáncég, az MFS 2000 Magyar Lőszergyártó Rt. tulajdona. A cég főrészvényese a BONITÁS 2000 Kft., amelynek tulajdonosa Csányi Sándor, az OTP Bank vezérigazgatója. A gyárban összesen 200 embert foglalkoztatnak, s meg nem erősített információk szerint a robbanás időpontjában négyen tartózkodtak az üzemrész közelében, s valamennyiüknek sikerült sértetlenül kijutniuk. Az oltás időtartamára a helyszínt mintegy egy kilométeres körzetben lezárták.

Törökbálinton hárman haltak meg

A törökbálinti volt Mechanikai Művek területén lévő pirotechnikai raktárban 2004. augusztus 5-én robbanás történt robbanás. A detonációk következtében a Pyro-Technik Kft. három munkatársa életét vesztette. Az ügyben a rendőrség folytatott vizsgálatot, amelyet januárban zártak le. A vizsgálat eredménye szerint az üzemépületben a legelemibb biztonsági előírásokat sem tartották be, valamint a cég nem rendelkezett az általa folytatott tevékenységhez szükséges hatósági engedélyekkel. A korábbi feltételezést, miszerint az épületben merénylet történt, a szakértők teljesen kizárták. Valószínűleg az egyik kisebb petárda okozta az első robbanást, amely beindította a végső robbanáshoz vezető láncreakciót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!