Hírek

2006.05.03. 14:04

Kemény alapozás a focivébére

Történelmének legnagyobb bevetésére készül a német haderő a június kilencedikén kezdődő labdarúgó-világbajnokságon. Az eddigi mentési próbák kudarcba fulladtak, s egyelőre abban sem tudtak megegyezni, az iráni válogatott szereplése nem jelent-e kockázatot. Hétezer katona, tucatnyi helikopter és vadászgép áll majd készenlétben a futball-világbajnokság ideje alatt.

Bánky Bea – Farkas Károly

Tizenkét helyszínen több mint harmincezer rendőr, hétezer katona, köztük különleges elit alakulatok, a német légierő vadászgépei, a haditengerészet helikopterei felügyelik majd a nyáron megrendezendő futball-világbajnokságot. A jelek szerint van is mitől tartani: a már megszokott huligánokon túl a szélsőjobboldal és a terroristák is nagy lehetőségként tekintenek a világbajnokságra. Erre figyelmeztettek a német Kereszténydemokrata Unió politikusai. „Nem lehetetlen, hogy Mahmud Ahmadinezsád elnök öngyilkos terroristákat csempész be Németországba a világbajnokság alatt” – hívta fel a figyelmet Norbert Geis, a párt biztonságpolitikai szakértője. A politikusok azt követelték a belügyminisztériumtól, hogy az iráni beutazókat szigorúbb kontrollnak vessék alá.

Nem felejtik el a németek Münchent

A német közvélemény a „félelem olimpiája” néven is elhíresült müncheni olimpiai játékok alatt történt terrorakció óta különösen érzékeny a nagy sportesemények biztonságára. Akkor, 1972. szeptember ötödikén a Fekete Szeptember nevű palesztin terroristaszervezet öt tagja átmászott az olimpiai falu kerítésén, s izraeli sportolókat ejtett túszul. Követelésük az volt, hogy Izrael engedje szabadon 200 bebörtönzött társukat, majd nekik és túszaiknak adjanak szabad elvonulástNyugat-Berlinbe. Tizenhat órával az akció megkezdése után a terroristák két helikopterrel a Münchentől mintegy hetven kilométerre lévő Fürstenfeldbruck repülőterére repültek, ahol összecsaptak a német rendőrség mesterlövészeivel. A világ értetlenül állt a történések előtt: kilenc izraeli sportoló és 5 palesztin gerilla halt meg. Alig tizenhat évvel később pedig Atlantában, sokkal szigorúbb biztonsági rendszabályok közepette követtek el robbantásos merényletet.

Az iráni nemzeti tizenegyet összesen harmincegy újságíró és mintegy 840 szurkoló kíséri majd el Németországba. Amennyiben valóban megérkeznek. Lehetséges ugyanis, hogy az iráni válogatottat nem engedik szerepelni a világbajnokságon. Ez is része lehet azoknak a szankcióknak, amelyekkel az engedetlen közel-keleti országot sújtanák az elmérgesedő atomvita miatt. A háborús és antiszemita retorikájáról hírhedt iráni elnököt sem látják szívesen Németországban. Nem utolsósorban azért, mert Mahmud Ahmadinezsád azzal fenyegetőzött: több tízezer öngyilkos merénylőt fog kiképezni, akik az Irán elleni katonai fellépés esetén lecsapnak „Amerikára és csatlósaira”.

Az esetleges terrorfenyegetésen túl is van elegendő aggódnivalója a német belügyminisztériumnak. Egyre komolyabban mozgolódnak a különböző szélsőjobboldali csoportok, szaporodnak a külföldieket ért véres támadások. Legutóbb Potsdamban keltett nagy felháborodást egy eset: egy továbbképzésen részt vevő etióp mérnököt vertek agyba-főbe a bőrfejűek. A biztonsági szakemberek attól tartanak, hogy a német radikális jobboldal verekedéseket provokál az amúgy sem türelmükről híres angol vagy holland szurkolókkal. De mások is érkeznek, például a portugál szélsőjobboldali Frente National (FN) párt vezetője bejelentette, hogy felvonulást szerveznek a világbajnokságon az Angola–Portugália rangadó idején. Angola portugál gyarmat volt. „Az afrikai csapatoknak és szurkolóiknak lesz mitől félniük” – mondta Mario Machado, az FN vezetője. Machado arra is kitért, hogy az európai szélsőjobboldaliak júniusban Jénában találkoznak.

Nem csoda, hogy a német hadsereg és rendőrség történelmének legnagyobb bevetésére készül. Hétezer katonát vetnek be, bár a hadfik „csak humanitárius és mentőakciókban vesznek majd részt” – ígérte a Wolfgang Schauble belügyminiszter. Tucatnyi vadászgép áll majd huszonnégy órás készültségben, hasonlóan a haditengerészet és a katonaság helikoptereihez. A NATO három AWACS repülőgéppel járul hozzá a biztonsághoz. A többi feladat a rendőrségre, a tűzoltóságra és a mentőszolgálatokra hárul, összességében mintegy százezer ember felügyel majd a rendre és a biztonságra.

Ugyanakkor nem halad minden zökkenőmentesen, mint azt a Triangel fedőnevű akció totális kudarca bizonyította. Az összehangolt gyakorlaton március elején tesztelték, hogyan képesek közösen dolgozni a különféle mentő- és biztonsági alakulatok. A nagy médianyilvánosságot kapott akcióban azt szimulálták, hogy egyszerre három vb-helyszínen történik tömegkatasztrófa. A berlini olimpiai stadionban leomlik egy óriáskivetítő, amelynek során húsz ember életét veszti és kétszázan megsebesülnek, közben egy földalatti szerelvény szenved balesetet, majd Karlhorstban gázrobbanás történik. A gyakorlat kudarcba fulladt. A nagyvárosi forgalomban húsz percbe telt, míg az első helyszínre, a stadionhoz érkezett az első mentő. A második helyszínhez hetvenöt perc alatt érkezett meg a segítség, míg a harmadiknál fél óra elteltével tűntek fel a szirénák. „Zűrzavar uralkodott, a tűzoltók és a mentők egymást akadályozták” – nyilatkozta Mathias Walignora, a berlini tűzoltóság szóvivője.

A prostituáltak számára ideális helyszínnek ígérkezik a foci-világbajnokságnak otthont adó 12 város, ahová a szervezők hárommillió – zömmel férfi – szurkolót várnak. Becslések szerint negyvenezer örömlány érkezhet Németországba a nagyszabású sportesemény egy hónapjára – többségük Kelet-Európából. Gurmai Zita, az EP szocialista képviselője, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke szerint ez csak egy alsó becslés, számuk akár százezerre is rúghat. „Még megsaccolni sem lehet, hány magyar örömlány utazik ki a németországi foci vb-re, de elég sok” – állítja Földi Ágnes, aki még hozzávetőleges becslésekbe sem akar bocsátkozni, a 30 ezer magyar prostituáltból hányan vágnak neki az útnak Németország felé júniusban. A Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetője a türelmi zónák kijelölésének hat éve rendezetlen helyzetével indokolta, hogy a magyar örömlányok szívesen mennek nyugat-európai országokba dolgozni, ahol a rendőrök nem ellehetetlenítik, hanem biztonságossá teszik munkájukat. Pozitívumként említette a külföldi bordélyházak kulturált körülményeit, a rendszeres és kötelező egészségügyi szűréseket.

Földi Ágnes szavait alátámasztja, hogy Németország nemcsak stadionokkal, hanem örömtanya építésével is készül a futball-világbajnokságra. Berlinben felépült Európa legnagyobb bordélya, egyetlen buszmegállónyira a vb központi helyszínének otthont adó olimpiai stadiontól. Az Artemis-házban éjjel-nappal száz lány várja majd alkalmi szexpartnereit. A belépőjegy ára 70 euró, az adószámmal és munkavállalási engedéllyel rendelkező örömlányok külön alku tárgyát képezik. Felháborodást keltett azonban, hogy a kölni önkormányzat a külvárosban, az ismert kocsisoron találkaboxokat építtetett, melyeket óvszer- és szendvicsautomatával ugyan felszerelt, de a tisztálkodás nem biztosított, és korántsem lehet kulturáltnak nevezni a bódékban uralkodó körülményeket.

„Már tavaly novemberben értesültünk arról, hogy nagy számban érkeznek majd prostituáltak a labdarúgó-világbajnokságra, köztük olyan becsapott lányok is, akiket erre kényszerítettek – mondta a reggel.hu-nak Gurmai Zita. – A FIFA és a német hatóságok azonban megpróbálták szőnyeg alá söpörni a problémát, pedig tény, hogy a nemzetközi sportesemények idején fellendül az emberkereskedelem és a kényszerprostitúció.” Gurmai Zita elmondta: az Európai Szocialisták Pártja „zöld lapot a focinak, piros lapot a kényszerprostitúciónak” kampányt indított, majd az összegyűlt 22 ezer aláírással – köztük számos miniszterelnök, Tony Blair és Gyurcsány Ferenc kézjegyével, és Josep Borrell, az Európai Parlament elnökének aláírásával – adta át a petíciót az Európai Bizottság elnökének azzal a céllal, hogy tegyenek konkrét lépéseket a nők szexuális kizsákmányolása ellen. Az április 27-i bel- és igazságügyi miniszterek tanácsülése aztán meghatározott egy kritériumrendszert, amelyet minden nemzetközi eseményt szervező tagállamnak be kell tartani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!