Hírek

2006.05.22. 14:07

Montenegróban hivatalos az eredmény

A montenegrói választási bizottság hivatalosan is bejelentette hétfőn, hogy a vasárnapi választáson a Szerbiától elszakadni vágyók győztek. A parlament hamarosan elfogadja a függetlenségi nyilatkozatot.

BAMA

Montenegróban a meghatározott 55 százalék felett voksoltak a függetlenségpártiak vasárnap, így a tagköztársaság elszakadhat Szerbia és Montenegró szövetségétől. Milo Djukanovic montenegrói kormányfő még hétfő hajnalban bejelentette: "Montenegró ismét független állam".

Az Európai Unió kitétele - miszerint legalább 55 százalékos támogatást kell szerezniük a függetlenségpártiaknak - teljesült. Várhatóan 55,3 százalék döntött az elszakadás mellett. Korábban mind a két tagköztársaság kinyilvánította, tiszteletben tartja a választások eredményét, de Djukanovic azt is kijelentette, a függetlenséget akkor is kikiáltja, ha az elszakadást támogató csak minimális többséget szereznek. A voksolás hatalmas érdeklődés mellett, 86 százalékos részvétellel zajlott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!