Hírek

2006.05.14. 07:00

Nem egyenlően örököltünk, tiltakozom!

VÉGRENDELET Olvasónk édesapja végrendeletet készített halála előtt, amelyben vagyonának nagyobbb részét másik gyermekére hagyta. Az úr méltánytalannak tartja a dolgot. Mit tehet ellene?

BAMA

Ez a végrendeletet két jogcímen támadható meg – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az első lehetőség alapja a vonatkozó törvény passzusa. Mégpedig az, hogy ha van végrendelet, olvasónknak meg kell kapnia a köteles rész felét. Ha tehát a hagyaték mondjuk tízmillió forint, akkor annak negyede, azaz két és fél millió jár neki. Amennyiben a végrendeletben szereplő, neki szánt rész ezt az értéket nem éri el, bíróságon megtámadhatja a testamentumot. A különbözet erejéig. (Ha például kétmilliót kapott, még ötszázezret megítélnek neki.) Ha viszont a végrendeletben neki juttatott javak értéke eléri az egynegyedet (példánkban a két és fél milliót), bele kell törődni a dologba.

Megtámadható a dokumentum akkor is, ha formai, alaki hibák vannak benne, vagy ha nem hatályos. Nem hiba, ha kézzel írott végrendeleten nem szerepel két tanú. Ekkor elegendő a végrendelkező aláírása. Igaz, a szabályok ez esetben is szigorúak. Géppel vagy más keze által írott végrendeletnél viszont szükség van két tanúra. Előttük az örökhagyó elismeri, hogy a dokumentumban foglaltak megegyeznek akaratával. A tanúk igazolják azt is: a végrendelkező előttük írta alá a papírokat – tette hozzá a jogász. Hatálytalan a végrendelet, ha van újabb testamentum, vagy ha kényszer, fenyegetés, tisztességtelen befolyásolás hatására készült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!