Hírek

2006.05.29. 12:25

Orbán az egészségügy vagyonát félti

A Fidesznek mindent meg kell tennie annak megakadályozására, hogy pénz vonjanak ki az egészségügyből - mondta Orbán Viktor a frakciószövetség hétfői, budapesti ülésén, hangsúlyozva, hogy a kormánykoalíció reformelképzeléseit nem reformnak, hanem "pénzbehajtásnak" tartják.

BAMA

"Nekünk mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy pénz vegyenek ki az egészségügyből. Az, hogy az SZDSZ most az oktatási tárca után az egészségügyi tárcát kapja meg, ezt a gyanút erősíti" - mondta frakciószövetség elnöke az ülés sajtónyilvános részén. Véleménye szerint három formában lehet forrást kivonni az egészségügyből: ingatlanspekuláció révén az egészségügyi vagyon egy részét magánvagyonná alakíthatják át, csökkenthetik az állami támogatás mértékét, vagy a társadalombiztosítási alapot magánkézbe "játszhatják át". Mind a hármat meg kell akadályoznunk, ha reformot akarunk - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint bármely nagy társadalmi rendszer reformja elsősorban kiadásnövekedést jelent rövid távon, néhány éven keresztül.

A frakcióülésen Orbán Viktor előtt Gógl Árpád szólt a Fidesz egészségügyi javaslatairól. A szakpolitikus szerint a közoktatásban be kell vezetni az egészségnevelést, valamint a "lelki biztonságot adó tárgyakat" és fejleszteni kell a testnevelési kultúrát is. Gógl Árpád úgy vélte: folytatni kell az alapellátás privatizációját, és meg kell fontolni azt is, hogy ne tisztán járulékalapú legyen a biztosítási rendszer, hanem bizonyos típusú jövedéki adók (dohánytermék, alkohol) hasznosuljanak az egészségügyben.

A frakcióülés további zárt részén Orbán Viktor számol be múlt heti egyeztetésről a kormányfővel, majd a frakciószövetség bizottsági helyek és tisztségek elosztásáról hoz döntéseket. Az MTI információ szerint bejelentik azt is, hogy Szijjártó Péter szóvivő tölti be a továbbiakban a Fidesz kommunikációs vezetői posztját.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!