Hírek

2006.05.05. 10:24

Szobor ellen tiltakozik a Jobbik

Lepellel takarta le Nyíregyháza egyik terén az ott álló kozák lovas szobrot a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezete pénteken; a párt a „szovjet hősi emlékmű” eltávolítását követelte a helyi önkormányzattól a demonstráción.

BAMA

Gyüre Csaba, a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke a helyszínen elmondta: követelik a helyhatóságtól, hogy „a szovjet megszállás emlékét őrző és dicsőítő lovas szobrot távolítsák el a köztérről, és helyezzék át a II. világháború során elesett orosz katonák helyi temetőjébe”. A térségi politikus hangsúlyozta: a párt szerint „szovjet hősi emlékműnek nincs helye a nyíregyházi közterületeken”, így a kozák lovast mintázó szobrot is „már 1990-ben időszerű lett volna lebontani és áthelyezni a sírkertbe”.

A pártvezető közölte, hogy a többi, köztéren lévő politikai jellegű szobor és emléktábla eltávolítását is követelik, és azokat is letakarják majd hasonló demonstrációk keretében. Legközelebb a nyíregyházi román emlékműnél rendeznek tiltakozást. A Jobbik egyébként a kozák lovas szobor helyére a kommunizmus első nyíregyházi áldozatának, Kovács Istvánnak, a város 1919-es nemzetőr parancsnokának az egész alakos bronzszobrát szeretnék  visszaállítani. Közlése szerint az egykori nemzetőr parancsnokot 1919. április 22-én, a tanácsköztársaság idején ítélet nélkül végezték ki, 1929-ben állítottak szobrot a helyiek a tiszteletére, amit 1944-ben a „megszálló szovjet hadsereg rombolt le”.
(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!