Hírek

2007.10.19. 06:00

Meghatalmazást adnék, milyen a szabályos irat?

Olvasónk idős ember, aki mozgásában korlátozva van, nehezen mozdul ki. Lányát bízná meg az ügyeiben való eljárással. Milyen legyen a meghatalmazás, amit a számára ír?

BAMA

A meghatalmazás dokumentum, és valóban megvannak a maga alaki követelményei. Tartalmaznia kell, ki adja kinek, és milyen cselekvésre – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A meghatalmazó és a meghatalmazott neve mellett fel kell tüntetni mindkettejük születési adatait. A születés helyét, évét, hónapját és napját. Továbbá a pontos lakcímeket.

A lényeg az, hogy az írásban szereplő adatok alapján a személyeket azonosítani lehessen. A fentiek ehhez már elegendőek, de a meghatalmazást írók a személyi igazolványuk számát is feltüntethetik. A személyi szám azonban már olyan személyes adat, amelyet nem követelhetnek meg. Általában elégnek kell lennie két adatnak, amelynek alapján a személyeket meg lehet találni. Ahhoz, hogy a dokumentum érvényes legyen, a meghatalmazón kívül két tanúnak is alá kell írnia. Nevük mellett nekik szintén szerepeljen pontos lakcímük. Az ő azonosíthatóságuk ugyancsak fontos.

A kedves olvasó kérdezi, szerepeltetni kell-e, hogy például a lakógyűlésen való szavazáskor a meghatalmazott kire adja le a voksát. A jogász válasza: nem. A dokumentummal egy bizonyos cselekvésre adunk meghatalmazást. Az ismertetett módon kell eljárni, ha különböző szolgáltatóknál való intézkedésre kérünk meg valakit. Ha ügyvédnek adunk meghatalmazást, hasonló a helyzet. Állandó meghatalmazást is adhatunk. Például adóhivatali ügyek intézésére vagy postai küldemények átvételére. Ezt a dokumentumot nyilvántartásba veszik. A postán adnak egy, a meghatalmazásról szóló igazolást is, amit mindig be kell mutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!