Hírek

2008.02.11. 11:32

Grammy díj: a drogos lány tarolt

Amy Winehouse mindent vitt az idei Grammy díjkiosztón, de Barack Obama is bezsebelte második Gammy-jét

as

Amy Winehouse, a drog rabságában vergődő brit énekesnő szinte minden lehetséges trófeát besepert az 50. Grammy díjkiosztón. Egyedül a legjobb albumért járó díjat sajnálhatja. Kanye West rapper nagyjából az elvárható számú díjat kapta, a Foo Fighters egy kicsit alulteljesített.

Amy Winehouse-t száműzték a gáláról, aki kissé kihívó, de felejthetetlen "fellépést" produkált Londonból a műholdon keresztül. Bár a popban nyert, Rehab című személyes tartalmú dalát és Back to Black című albumát sokan a soul kategóriába sorolják. Az év albumának Grammyje egy valóban kivételes művésznek, Herbie Hancocknak jutott, aki a kortárs jazzben is nyert.

Kanye West a "fődíjakra" nem kapott jelölést, így nagy meglepetés nem érhette. A Graduation a rap legjobb albuma, a Stronger a műfaj legjobb dala. Volt, amikor 10 jelöléséből ennél kevesebb díj jutott neki. A rapperek között jutott díjhoz a rhythm and blues kategóriában is sikeres Rihanna.

Az amerikaiak örök kedvence, Bruce Springsteen Magic című albumának Radio Nowhere című dala a rockkategória nyertese. A Boss az instrumentális rockteljesítményéért is begyűjtött egy díjat. A Foo Fighters öt díjából kettőt megnyert, két alapkategóriát (év albuma, év felvétele) viszont elveszített.

Obama, aki szoros versenyben áll a demokraták másik elnökjelöltjével, Hillary Clintonnal, a legjobb hangoskönyv kategóriában győzött. Az illinois-i szenátor könyvének címe: "Elszánt remény: gondolatok az amerikai álom visszanyeréséről" (The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream), ebből készített egy audiováltozatot, ami tarolt a Grammyn. Ugyanebben a kateróriában jelölték Bill Clinton és Jimmy Carter volt amerikai elnökök egy-egy audiokönyvét is. Obama már 2005-ben nyert egy Grammy-t ugyanebben a kategóriában "Apám álmai" (Dreams From My Father) című könyvéért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!