Hírek

2008.02.28. 13:47

Hárommilliót szabott ki a Kikelet

Mintegy hárommillió forint bírságot szabott ki és öt vendéglátó egységet zárt be az ÁNTSZ a Kikelet Hadművelet elnevezésű, tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciósorozat első hetében

mti

Mintegy hárommillió forint bírságot szabott ki és öt vendéglátó egységet zárt be az ÁNTSZ a Kikelet Hadművelet elnevezésű, tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciósorozat első hetében.

A március 31-ig tartófogyasztóvédelmi akció során elsősorban az alapvető higiéniás feltételek meglétét vizsgálják a vendéglátó ipari egységeknél és üzemi konyháknál - mondta Molnár Kornélia, a helyettes országos tiszti főorvos.

Muszkás Mária, az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének élelmezés- és táplálkozás-egészségügyi csoportvezető főorvosa elmondta, hogy Budapesten és Pest megyében összesen 326 ellenőrzést végeztek az ÁNTSZ munkatársai az akciósorozat első hetében. Összesen 47 alkalommal volt szükség helyszíni bírság kiszabására, mintegy 670 ezer forint összegben. Ez idő alatt kilenc szabálysértési eljárás indult - tette hozzá.

A leggyakoribb problémák, amelyekkel az ellenőrök találkoznak a munkaruha és a feliratok hiánya, a nem szabályosan kialakított kézmosó, a takarítás hiánya, a nem szabályos ételminták és a munkalapok hiányos vezetése.

Tavaly a húsvéti ellenőrzések alatt kétezer egységet szemléztek az ellenőrök, és az egész éves - 100 millió forintnyi - bírság mintegy harmadát szabták ki abban az időszakban.

Az akcióban az APEH, az ÁNTSZ, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság vesz részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!