Hírek

2008.02.14. 08:58

Hosszú sorok Orbán ajtaja előtt

A gazdasági és a diplomáciai élet egyre több szereplője jelentkezik Orbán Viktornál és ajánlja fel szolgálatait – erősítették meg a Világgazdaság értesülését a Fideszben.

AS

A nagykövetek, a hazai pénzügyi és a bankszektor, valamint különféle cégcsoportok képviselőinek a Fidesz elnökénél tett látogatásai megszaporodtak, kapcsolatokat, szakértelmet ajánlanak fel, cserébe külsős pozíciókra, megbízásokra, pályázatokban való majdani részvételre tartanának igényt. Az utóbbi hetekben megsokszorozódott „helykereső vizitek” oka – az ellenzéki párt képviselői szerint –, hogy sokan egyre inkább úgy gondolják: a fiatal demokraták nyerik a 2010-es választást, Orbán Viktor lesz a kormányfő, s már időben be szeretnék biztosítani a helyüket. De emellett komoly esélyt látnak arra is, hogy Gyurcsány Ferencet leváltja a szocialista párt, s vannak olyan „látogatók”, akik szerint akár előre hozott választásokra is sor kerülhet.

Az ellenzéki párt vezetői egyelőre nem kívánnak változtatni politikájukon, sem az Erős Magyarország című, tavaly decemberben közzétett pártprogramon, s árnyékkormányt sem állítanak. A legnagyobb ellenzéki erő vezető politikusai szerint ugyanis ellenkező esetben nem Gyurcsány Ferencről szólna a politika, aki amúgy is „ledarálja” saját magát: nincs szükség stratégiaváltásra, hiszen a Fidesz „jól áll”, a kormány képes ellehetetleníteni önmagát.

Orbán eddig is tartott kapcsolatot üzletemberekkel, s a Széll Kálmán Alapítványon keresztül 2006 őszén hivatalos megbeszélésen is részt vett. Ekkor, a zárt vállalkozói fórum résztvevői előtt javasolta az öt nagy reform elindítását, a közigazgatás-államigazgatásét, az egészségügyét, az oktatásét, a nyugdíj- és az adórendszerét. A területek átalakítását nemzeti reformalapból finanszírozták volna az átmeneti időszakban, a szakértői kormány működése alatt.

Az árnyékkabinet létrehozása pedig már régóta téma a párton belül, már a 2006-os választások után felvetődött, de információk szerint akkor az önkormányzati választások eredményétől tették függővé a meghirdetését. A közel másfél évvel ezelőtti utcai események azonban felülírták ezt a tervet, mondván: a Fidesz nem készül puccsra, s bár akkor úgy tűnt, majd újból előveszik az árnyékkormány felállításának ötletét, ezt legutóbb is elnapolták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!