Hírek

2008.02.07. 18:17

Készülnek a pártok a főszezonra

A Fidesz újabb népszavazási kezdeményezését biztosan elutasítja a koalíció. Többek közt az egészségbiztosításról és a népszavazásról tárgyal az SZDSZ frakciója Debrecenben, ott lesz Gyurcsány Ferenc is.

Tibay Gábor

Tüntetők fogadták Debrecenben az SZDSZ politikusait: a liberálisok kihelyezett három napos frakcióülése tegnap kezdődött meg az alföldi városban. A képviselőket mintegy húsz tiltakozó várta, akik indulatos szavakat kiabáltak a politikusok felé. Horváth Ágnes liberális egészségügyi miniszter kis időre szóba elegyedett velük, majd miután a tüntetők kiabálni kezdtek vele, otthagyta a csoportot.

Az ülés megkezdése előtt Kóka János, az SZDSZ elnöke közölte: a népszavazásig mindennap új érvet mutatnak be a „nem” szavazatok mellett. Csütörtöki felvetésük például az volt, hogy azért kell három nemet mondani, mert semmi sincs ingyen, az igenek győzelme valamennyi adófizető terheit növelné. Kóka szavait Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő később úgy kommentálta: a pártelnöknek egyszerűen elment az esze, hiszen az emberek épp azért fizetnek járulékot és adót, hogy az állam biztosítsa a közszolgáltatásokat mind az egészségügyben, mind az oktatásban.

Ami a koalíciós folytatást illeti: pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz a liberálisok ülésén, melyen a népszavazással kapcsolatos kérdések és egészségügyi témák is terítéken lesznek. Ha az egészségbiztosítási jogszabály elfogadásáról nincs is vita a koalíciós pártok között, az egészségügyi reformot felügyelő kormánybiztos személye továbbra is kérdés – minden bizonnyal ez a téma is napirendre kerül.

A másik oldalról biztosra vehető: hiába is szeretné a Fidesz, az egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazásra nem kerülhet sor a hármas népszavazással egyidőben. Már csak azért sem, mert a népszavazást a köztársasági elnök legkorábbra a kihirdetést követő 45. napra tűzheti ki – erre tehát már nem maradna idő. A kérdés persze azért is elvi, hiszen a kezdeményezést elutasító szocialisták nélkül a referendum eleve nem mehet át a Házon – a Parlament mindenesetre hétfőn, az első tavaszi ülésnapon egy órás időkeretben megtárgyalja az indítványt. Ez előtt azonban négy órát szánnak a törvény tárgyalására, melyet jelenlegi állás szerint érdemi változtatás nélkül ismét elfogad majd a koalíció.

A Fidesz emellett továbbra is a kormányzati kampányt támadja. Répássy Róbert frakcióigazgató szerint a legújabb, 800 milliós kommunikációra fordítandó tétellel együtt a kabinet immáron hárommilliárdos ellenkampánynál tart. Répássy szerint az Országos Választási Bizottság továbbra is asszisztál a kormány antidemokratikus és alkotmánysértő magatartásához, hiszen a testület szerda este elhalasztotta a döntést a Fidesz beadványáról, amelyben a kormányzati kampányt kifogásolták.
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője tegnap úgy nyilatkozott: pártjának a kampányban nehéz dolga lesz, mivel a kabinet számolatlanul költi a milliókat a propagandára, nekik viszont ki kell rángatniuk az embereket az apátiából. Navracsics közölte: „elképzelhetőnek, de nem törvényszerűnek” tartja, hogy a népszavazás nyomán kormányválság alakuljon ki.

Orvosi rendelőkben voksolunk a vizitdíjról

A március 9-i népszavazáson több olyan település is lesz, ahol orvosi, védőnői vagy fogorvosi rendelőkben voksolhatnak a választók – így az a sajátos helyzet állhat elő, hogy ugyanabban az épületben szavazhatnak az emberek a vizitdíjról, ahol korábban éppen befizették a háromszáz forintos tételeket. Az Országos Választási Iroda (OVI) honlapján közzétett adatokból kiderül, 14 megye 23 településén biztosan lesz ilyen szavazókör.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője azt mondta: ha eltávolítják a közelből a plakátokat és hirdetményeket, úgy mindegy, hogy milyen közintézményben kerül sor a voksolásra.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője azt mondta: ha eltávolítják a közelből a plakátokat és hirdetményeket, úgy mindegy, hogy milyen közintézményben kerül sor a voksolásra. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!