Hírek

2008.02.23. 13:13

Nem tudni lesz-e megint sztrájk

Sajtóértesülések szerint vasárnaptól megint sztrájkba kezdhetnek a MÁV dolgozói, de a szakszervezet szerint hétfőn még tárgyalnak

Europress-összeállítás

Úgy tűnik, sztrájkolnak a vasutasok holnap. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete beszünteti a munkát, ha nem kap addig új ajánlatot a MÁV-tól, a cég viszont sajtóinformációk szerint nem készül ilyesmire. Ha a munkáltatóktól nem kapnak ajánlatot, folytatja a sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete - mondta Bárány Balázs, a szakszervezeti tömörülés alelnöke a Magyar Rádió munkatársának.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) szombati sztrájkbizottsági ülésén sem született döntés a felfüggesztett vasutassztrájk folytatásának időpontjáról - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke az MTI-nek. Hétfőn közvetítő bevonásával folytatja az egyeztetést a szakszervezet sztrájkkövetelésről, illetve a munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról.

A legutóbbi, február 20-i eredménytelen egyeztetésről akkor Gaskó István azt mondta: a munkáltató nem hajlandó a két lényegi kérdés egyikében sem engedni, miközben a VDSZSZ több kompromisszumos technikai javaslatot is tett. Így például a szakszervezet számára dolgozónként egyszeri nettó 250 ezer forinttal és a 6,9 százalékos bérfejlesztésen felül még 10 százalékos követeléssel kapcsolatban elfogadhatónak tartanák, ha azt nem egy év alatt kapnák meg a dolgozók, vagy a választható béren kívüli juttatáshoz csatolnák. Így egy része még az idén kifizethető lenne, ráadásul az a munkaadónak kevesebb adó- és járulékteherrel járna, mintha bérként fizetnék ki. A VDSZSZ elfogadhatónak tartaná azt is, ha a többlet bérfejlesztést munkaidő-csökkentéssel oldanák meg.

A szerdai egyeztetés után Singulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője elmondta: a MÁV nem engedhet álláspontjából, és továbbra is ellenzi, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételeit szétosszák. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) február 1-jén kezdett határozatlan idejű vasutassztrájkba a MÁV Zrt.-nél, a MÁV-START Zrt.-nél és a MÁV Gépészeti Zrt.-nél, amelyet legutóbb február 7-én déltől szakítottak meg - az akkori bejelentés szerint - legkésőbb február 15-ig.

A határidő lejárta előtt egy nappal, február 14-én a tárgyaló felek Herczog Lászlót kérték fel közvetítésre, miután az egyeztetések a sztrájkkövetelésről nem haladtak előre. A közvetítő bevonásával 5 naptári nappal meghosszabbították a sztrájk felfüggesztését. A sztrájkmoratórium február 19-én, kedden lejárt, azóta nem határoztak meg újabb időpontot a munkabeszüntetés folytatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!