Hírek

2008.02.26. 18:04

Nyugodtan ünnepelne a rendőrség

Az országos rendőrfőkapitány szerint nem kell tartani szélsőséges megmozdulásoktól sem a népszavazás után, sem március 15-én. Ennek ellenére felkészülve várják mindkét eseményt.

Vég Márton

„Nem számítok szélsőséges csoportok megmozdulására sem a március 9-ei népszavazás napján, sem pedig a március 15-ei nemzeti ünnepen, így az ilyenkor szokásos rendőri állomány lesz készültségben. A rendőrség normális ünnepre készül” – mondta kedden Bencze József. Az országos rendőrfőkapitány hozzátette: a népszavazás napjára eddig egyetlen szervezet jelentett be demonstrációt a Parlament közelébe. Bencze cáfolta a Magyar Hírlap értesülését, miszerint a Készenléti Rendőrség állományában szolgáló rendőrök március 8. és 18. között – tehát a népszavazás előestéjétől a nemzeti ünnepet követő harmadik napig – csak szolgálati célból vagy külön parancsnoki engedéllyel hagyhatják el a szervezet fővárosi bázisát. Az ilyen irányú intézkedésre vonatkozó találgatás szerinte teljesen alaptalan.

A rendőrség is ismeri ugyanakkor azt az interneten terjedő felhívást, amely az urnazárás után a Kossuth térre hívja az embereket kormányt buktatni. Sőt, a készenléti állományt részben az ilyen felhívások miatt rendelték be a laktanyákba úgynevezett összetartásra, ám konkrét rendzavarás tervéről eddig nem tudnak. A választáskor a hétköznapokhoz képest jelentősebb rendőri egység lesz szolgálatban, ezért normális dolog az összetartás – mondta el Bencze. „Az összetartás régi katonai szakkifejezés. Fokozott készültséget jelent valamilyen előre nem látott eseményre. A szigorítás szerint a rendőrök napi szolgálata nem fejeződik be a munkaidő lejártával, hanem pihenőidejük alatt is készenlétben kell állniuk a bevetésre” – mondta lapunknak Tarjányi Péter. A rendőrségi szakértő hozzátette: nyilvánvalóan olyan titkosszolgálati információk állnak a döntés hátterében, amelyek miatt indokolt volt ez a lépés.

Draskovics Tibor, az új igazságügyi és rendészeti miniszter korábban úgy fogalmazott, hogy március 15-én minden eszköz a politikai erők kezében van az ünnepi hangulat meghatározásához. Hangsúlyozta: a rendőrség dolga, hogy megvédje mindenkinek a jogait. Szerinte a rendőröknek erre nagyon sok eszközük van, és arra kérte a rendőri vezetőket, hogy éljenek is ezekkel az eszközökkel. „Ezek terjedhetnek a demonstrációk szervezőivel való részletes egyeztetéstől egészen a rendőrség rendelkezésére álló erő bevetéséig” – fogalmazott Draskovics. Szintén az expénzügyminiszter kezdeményezte, hogy a tervezettnél egy hónappal korábban, április 14-e helyett március 12-én tárgyalja a Fővárosi Bíróság a Magyar Gárda ügyét.

A március 9-i népszavazás hivatalos eredményét valószínűleg a március 15-i nemzeti ünnep előtti napokban hirdetik majd ki, és kérdéses, hogy ezt a pártok miként értelmezik majd.

Munkáspárti segítség az SZDSZ-nek

Feljelentés-kiegészítést rendelt el kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az SZDSZ kampányplakátján szereplő csillag ügyében. Egy magánszemély múlt héten csütörtökön tett feljelentést az általa tiltott önkényuralmi jelképnek vélelmezett képi elem miatt. Kóka János, az SZDSZ elnöke szerint az a csillag nem ötágú és nem is vörös. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a feljelentés hírére úgy reagált, hogy állnak az eljárás elébe. Az évek óta a vörös csillag legalizálásáért küzdő Magyarországi Munkáspárt 2006 pedig felajánlotta segítségét és a témában szerzett tapasztalatait az SZDSZ-nek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!