Hírek

2008.02.08. 13:05

Sikerült megmenteni az Ikvát

mti

A Répcéből a Kardos-éren át az Ikva-patakba vezetett higítóvízzel sikerült elhárítani a környezeti kárt, amit a petőházi cukorgyár egyik tározójából a patakba került szennyvíz okozott – közölte a Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel.

Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy valószínűleg sikerült megakadályozni a halpusztulást. A közlemény emlékeztet arra, hogy kedden, az esti órákban mintegy 40 000 köbméter szennyezett víz ömlött az Ikva-patakba, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság harmadfokú vízminőségvédelmi kárelhárítási készültséget rendelt el és azonnal megkezdte a kárelhárítást.

A szennyvíz a Magyar Cukor Zrt. petőházi cukorgyárának egyik tározójából – amelynek töltését valószínűleg egy munkagéppel átvágták – került a patakba, a cég elismerte a szennyezést – áll a közleményben. A tározó sérült szakaszát a cukorgyár képviselői kijavították. A hatóság megkezdte az intézkedést, a felelősség és a káreset részletes kivizsgálását, illetve vizsgálatot indít annak érdekében, hogy a kárelhárítás költségét és a szennyezéssel járó büntetést a cégtől behajtsa.

A szennyezés felhígulva várhatóan további környezeti kár okozása nélkül egy-két nap alatt a Rábcán keresztül a Dunán levonul, a készültség keretében a felügyelőség munkatársai a szennyezés levonulását nyomon követik – hangsúlyozza a közlemény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!