Hírek

2008.02.05. 20:54

Véget ért a 39. Magyar Filmszemle

A díjkiosztón, ahogy a filmhéten is, Gigor Attila A nyomozó című alkotása aratta a legnagyobb sikert.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="250"] fotó: Schmidt János
[/caption]A vörös szőnyeg hiányzik egyedül az Oscar-díj hangulatához: amint feltűnik egy ismert arc, a fotósok azonnal rávetik magukat, vakuk világítják be a Millenáris Teátrum előcsarnokát. A filmszemle díjkiosztó gáláján nem csak a filmes szakma képviselteti magát, itt van Demszky Gábor főpolgármester és Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter is. Hajós András konferálása  leginkább kabaréjelleget kölcsönzött az eseménynek, ahol Herendi Gábor, a Szemletanács elnöke értékelte a filmhetet. Szerinte döcögősen indult, de a végére felpörgött és izgalmassá kerekedett a 103 filmet bemutató szemle.

Azt is elmondta: több mint 30 ezer néző váltott jegyet a filmekre, számos pótelőadást kellett szervezni. A mozisok országos szövetségének díját, amely a legtöbb nézőt vonzó alkotásnak jár, Sas Tamás S. O. S. szerelem című filmje kapta. A rendező azt mondta: a közönségfilm nem kiszolgálja, hanem szolgálja a nézőt. Ezzel ellentétben a játékfilmes zsűri elnöke, Klaus Eder német filmkritikus úgy véli: nem a nézőszám alapján kell megítélni egy alkotást. Példaként a nyolcvanas évek német filmtermését említette: ott a vígjátékok taroltak, míg külföldön a művészfilmek váltak ismertté. Szerinte ez lehet a magyar filmek jövője is. A szemlén A nyomozó kapta a legtöbb tapsot, és a 30 éves Gigor Attila filmje a díjak között is aratott. Megkapta a közönségdíjat, a diákzsűri díját, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb férfi szereplőnek, a legjobb vágásnak és a legjobb zsánerfilmnek járó Moziverzum díjat. A külföldi kritikusok díját és a legjobb filmnek járó Arany Orsó díjat Mundruczó Kornél Delta című alkotása nyerte el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!