Hírek

2008.03.10. 18:09

Sóház falába ütköztek a metróépítők

Megmenekülhet a lebontástól az 19. századi sóház fala, amelyre a 4-es metró építői bukkantak a budapesti Fővám tér alatt február végén. Az építkezés során az 1820 körül épített sóház egyik, U-alakú épületszárnyának huszonöt méter hosszú, masszív falszakasza került elő.

Tóth M.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Csaknem öt méter mély, masszív fal védte a sóházat a vizesedéstől – fotó: Kallus György
[/caption]„Hivatalos döntés még nem született a sóház sorsáról, de nagyon úgy néz ki, hogy meg kell menteni a falat” – mondta el érdeklődésünkre Pető Szabolcs, a DBR Metró Projekt Igazgatóság sajtóreferense. Még folynak a tárgyalások a metróépítő cég és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal között. Utóbbi készít szakhatósági véleményt a falmaradvány sorsáról. A szakembereknek a kulturális örökség védelméről szóló törvényben meghatározott időbeli korlát okoz fejtörést. Eszerint ugyanis az 1711 (azaz a Rákóczi-szabadságharc leverése) előtti korból származó emlékek, illetve leletek számítanak régészeti korúnak. A százkilencven éves sóház ugyan nem régészeti emlék, de várostörténeti szempontból értékes. Itt raktározták és osztották el a királyi sószállítmányokat.

Ahhoz, hogy megtekinthető legyen bárki számára a sóház megmaradt falszakasza, át kell tervezni a 4-es metró Fővám téri aluljáróját. Kérdéses, hogy ez mennyivel növeli meg a metróépítés költségeit, illetve hogy csúszhat-e a kivitelezés határideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!