Hírek

2009.08.24. 07:46

Kettős járulékfizetés: jövőre kizárt

Jelentősen átalakulnak 2010-től az unión belüli társadalombiztosítási szabályok

Világgazdaság

Egy jövő év márciusától hatályos új uniós rendelet szerint módosulnak és egyszerűbbé válnak a közösségen belül mozgó munkavállalókra vonatkozó társadalombiztosítási szabályok. A változások egyik fontos eleme, hogy az új jogszabály kizárja a kettős járulékfizetést, a rendeletalkotók eredeti tervével ellentétben a biztosítás igazolására szolgáló papíralapú formanyomtatványok azonban egy darabig még biztosan fennmaradnak. Az új szabályok alkalmazása ugyanakkor alapos figyelmet igényel, különösen az átmeneti időszakban.

A változások kihívást jelentenek a vállalatok humánpolitikai szakemberei számára a folyamatban lévő ügyek és az új kiküldetések kezelésében is. A humánpolitikai felelősöknek figyelmet kell fordítaniuk a kiküldetési szabályzatok és a külföldi foglalkoztatással kapcsolatban kialakított álláspontjuk felülvizsgálatára, valamint a koordinációs szabályok alkalmazását igénylő vállalati eljárások áttekintésére és szükség szerinti módosítására – hívja fel a figyelmet a Deloitte tanácsadó cég.

Az új rendelet bevezetésével az alapvető szabályok nem változnak, így például a rendelet hatálya alá tartozó személyeket bármely tagállam jogszabályai szerint ugyanolyan jogok illetik meg és ugyanolyan kötelezettségek terhelik, mint az adott tagállam állampolgárait. Alapvető szabályként megmarad az is, hogy a járulékokat abban az országban kell megfizetni, ahol a munkavégzés történik – mutat rá Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adó-tanácsadási üzletágának partnere.

Változik azonban a kiküldetések esetén alkalmazandó jogszabály, az új szabályozás szerint ugyanis a munkavállalók a kiküldetés kezdetétől számított 24 hónapon keresztül kötelezően a kiküldő államban maradnak biztosítottak, ehhez kizárólagosan a kiküldő ország illetékes hatóságának a hozzájárulása szükséges. Ezzel szemben a jelenlegi szabályok szerint a kiküldött legfeljebb egy évig tartozhat a kiküldő ország tb-jogszabályainak a hatálya alá, ez további egy évre meghosszabbítható.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!