Hírek

2009.08.31. 11:25

Lenulláznák a hazai innovációt

Elfogadhatatlan, durva és visszautasítandó – reagáltak a szakmai szervezetek egy hét végi sajtótájékoztatón a Világgazdaság információira miszerint a 2010. évi költségvetés tervezetében innovációra az előterjesztő a jogszabály szerint esedékes 25 milliárd forintos állami támogatás helyett nulla forintot javasol.

VGO

A Magyar Innovációs Szövetség, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Biotechnológiai Szövetség, a Magyar Gépjárműipari Szövetség, valamint a Menedzserek Országos Szövetsége szerint ez az intézkedés hosszú évekre megbénítaná a magyar innovációs rendszert.

Az állami támogatás elmaradása esetén ugyanis a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap forrásai már a leszerződött projektek finanszírozására sem lennének elegendőek, új pályázatok kiírásáról pedig természetesen szó sem lehetne. A szakmai szervezetek szerint egyébként a kormány az innovációs alap megalapítása óta sosem teljesítette maradéktalanul befizetési kötelezettségét.

A jelenlegi jogszabály szerint ugyanis az innovációs alapot két forrásból töltik fel: a vállalatok innovációs járulékából, amit a kormány az előző két év vállalati befizetéseinek átlagával egészít ki.

További részletekről itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!