Hírek

2009.08.25. 12:45

Németország kikerült a recesszióból

Németország a második negyedévben kikerült a recesszióból, az első negyedhez képest 0,3 százalékos GDP-növekedéssel, ezt erősítette meg a szövetségi statisztikai hivatal kedden kiadott második becslése.

MTI

Előzőleg négy negyedéven át egyre romlott a teljesítmény negyedéves összehasonlításokban: a tavalyi második negyedévi mínusz 0,6 százalékról az idei első negyedévig mínusz 3,5 százalékra gyorsult a visszaesés üteme.

A mostani második negyedévi növekedést keresleti oldalon elsősorban a közfogyasztás és a lakossági fogyasztás támogatta, sorrendben 0,4 százalékos, illetve 0,7 százalékos növekedéssel az első negyedévhez képest. Ezek már az első negyedévben is 1,1 százalékkal, illetve 0,6 százalékkal gyarapodtak az előző negyedhez képest.

Pozitív újdonság viszont, hogy a beruházások stabilizálódtak: a második negyedévben már csak 0,5 százalékkal estek vissza, az első negyedévi, 18,5 százalékos zuhanás után.

Közeledett a stabilizálódáshoz az export is, 1,2 százalékos csökkenéssel, miután az első negyedévben még 10,5 százalékkal fogyatkozott az előző negyedhez viszonyítva. A behozatal 5,1 százalékkal tovább csökkent az első negyedévi, 5,3 százalékos mínusz után, de mivel fordult a helyzet - a második negyedévben a kivitel kevésbé csökkent, mint a behozatal -, a külkereskedelem már pozitív hozzájáruló volt a hazai össztermék (GDP) alakulásához.

A második negyedévben a német gazdaság visszaesése éves összehasonlításban 5,9 százalékosra lassult az első negyedévi 6,7 százalékról. Éves összehasonlításban a tavalyi utolsó negyedévben kezdődött a baj, 1,8 százalékos GDP-csökkenéssel. Szintén éves összehasonlításban a lakossági fogyasztás a második negyedévben már nőtt, 0,5 százalékkal, miután az első negyedévben 0,1 százalékkal, a tavalyi utolsó negyedben 0,6 százalékkal csökkent, és az előző negyedévekben sem érte el a növekedése legalább az 1 százalékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!