Hírek

2009.08.23. 10:49

Tőkés László: van magyar probléma is

Az ezeréves Magyarországra emlékeztek szombaton határon inneni és túli, a történelmi Magyarországhoz tartozó területek képviselői a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén, ahol sok résztvevő nyilatkozott úgy, hogy az ünnepséget elrontotta a szlovák kormány pénteki intézkedése.

MTI

Bauer Edit, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) európai uniós képviselője elnézést kért a több száz résztvevőtől azért, mert Szlovákia kormánya pénteken különböző indokokra hivatkozva nem járult hozzá, hogy a magyar államfő Szlovákia területére lépjen. Ezt a példa nélküli esetet mindenfélekeppen szóvá kell tenni az unió megfelelő fórumain - hangoztatta a politikus.

"Ennek fényében és tükrében Európa tudni és érteni fogja azt, ami Szlovákiában történik, ideérte a nyelvtörvényt is" - tette hozzá.

Tőkés László református püspök, szintén EU-képviselő arról szólt, hogy az egykori korona alá tartozó népek, nemzetségek az unió védettségében találhattak ismét egymásra. Lebomlottak a határok, és megnyíltak az utak előttünk, bár a pénteken Komáromnál történtek nem ezt bizonyították - fogalmazott a képviselő.

Tőkés László hangoztatta: egyszerre vagyunk magyarok, közép-európaiak, európaiak. Nem mostantól lettünk európaiak, legföljebb most térünk vissza Európába - jelentette ki a református püspök. Nagyon nehéz a magyar érdekeket képviselni az Európa Parlamentben úgy, hogy "két irányba húznak a lovak" - vélekedett újságíróknak Tőkés László.

Álláspontja szerint a helyzet kulcsa a magyar érdekképviselet összehangolásában rejlik. Tudomásul kell venni, hogy ha van koszovói és tibeti probléma, úgy van magyar probléma is - tette hozzá.

Tőkés László szerint Sólyom László végre a saját bőrén tapasztalta, hogy a "kutyából nem lesz szalonna", vagyis a volt kisantant-országok megváltozott körülmények között ugyan, de most is arra törekszenek, mint évtizedekkel ezelőtt: a homogenizálásra, a nemzetállami politika érvényesítésére, valamint a kisebbségek elnyomására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!