Hírek

2011.05.04. 15:59

A japán katasztrófa még mindig nagy teher a világgazdaságon

Továbbra is jelentős visszahúzó erőt gyakorol a globális feldolgozószektorra a japán földrengés- és szökőár-katasztrófa - áll londoni makroelemzők szerdán ismertetett legfrissebb kimutatásában.

(MTI)

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét (PMI), áprilisról szóló legújabb felmérésében azt írta, hogy az általa képzett mutató a múlt hónapban 0,7 ponttal 55,0 pontra csökkent.

Ez még mindig a globális gyáripari szektor teljesítményének erőteljes bővülését mutatja; a JP Morgan számítási módszere szerint a múlt havi átfogó PMI-mutató - egész évre vetítve - "szilárd", 3,5 százalékos világgazdasági szintű feldolgozóipari növekedésnek felelt meg.


 
A világátlagon belül azonban Japán átfogó feldolgozóipari mutatója 45,7-re csökkent tovább áprilisban. A japán gyáripari index márciusban meredek, 6,5 pontos eséssel a már teljesítménycsökkentést jelző 46,4-es szintre süllyedt.

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!