Hírek

2011.12.06. 07:50

Hiteléért küzd az euróövezet

Leminősítési vizsgálat alá vett 15 eurótagállamot a Standard & Poor's. Németország és Franciaország minden szükséges intézkedést megtesz az eurózóna stabilitásának érdekében.

MTI

Negatív kihatású, viszonylag rövid időn belüli leminősítés lehetőségére utaló, megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország hosszú távú szuverén adósosztályzatait hétfő este a Standard & Poor''s.

A világ legnagyobb hitelminősítője az amerikai tőzsdezárások után, hétfőn késő este Londonban közölte: véleménye szerint "a rendszerszintű stressz" az elmúlt hetekben olyan mértékűvé erősödött az euróövezetben, ami már a valutaunió egészének adósmegítélésre lefelé ható nyomást gyakorol.
   
A Standard & Poor''s közölte azt is, hogy a felülvizsgálatot a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcsértekezlet után "a lehető leggyorsabban" befejezi. A hitelminősítő szerint - ha a cég illetékes országbesorolási részlegei úgy döntenek, hogy ez indokolt - Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg osztályzatai legfeljebb egy fokozattal, a többi eurótagállam államadós-besorolásai legfeljebb két fokozattal romolhatnak. Ha ez bekövetkezik, a valutaunióban nem maradna egyetlen "AAA" adósosztályzatú tagállam sem.

A Standard & Poor''s a nyáron a világ legnagyobb gazdaságát, az Egyesült Államokat is megfosztotta az elit "AAA" besorolástól, "AA plusz"-ra rontva a hosszú távú amerikai államadós-besorolást. Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta ezt a döntést, hogy az államháztartási konszolidációs terv, amely az államadósság-limit emeléséről folytatott kongresszusi vita lezárásaként jött létre, elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.
 
Franciaország és Németország minden "szükséges intézkedést megtesz az eurózóna stabilitásának érdekében - közölte a két ország vezetése hétfőn este a francia elnöki hivatal által Párizsban kiadott közös közleményükben a Standard & Poor''s. leminősítésére reagálva. "Franciaország és Németország tudomásul vette, hogy a Standard & Poor''s kilátásába helyezte az eurózóna több tagállama adósosztályzatának felülvizsgálatát. Franciaország és Németország megerősíti, hogy a ma közösen megfogalmazott javaslatok lehetővé teszik az eurózóna kormányzásának megszilárdítását annak érdekében, hogy helyreálljon a stabilitás, a versenyképesség és a növekedés" - olvasható a párizsi kommünikében.
   
Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár alig néhány órája Párizsban tartott közös sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy teljes köztük az egyetértés az Európai Unió alapszerződése módosításának kérdésében. Jelezték azt is, hogy  készen állnak - márciusi hatállyal - egy új szerződésre is az eurózóna 17 tagállamával, amely nyitva áll minden olyan uniós állam előtt is, amely csatlakozni szeretne.
Párizs és Berlin azt is leszögezte, hogy "teljesen szolidárisak, és megerősítik azon szándékukat, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek, partnereikkel és az európai intézményekkel együtt az eurózóna stabilitásának érdekében".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!