Hírek

2017.04.10. 09:21

Rákot okozhat a sok antibiotikum?

Címkék#Hírkereső

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatok.

Takács Eszter

Az antibiotikum vitathatatlanul nagy áttörést hozott az orvoslásban, kiválóan alkalmas fertőzések megelőzésére, kezelésére, de előnyei mellett sajnos veszélyei is lehetnek. Erre hívja fel a figyelmet egy a közelmúltban publikált brit kutatás. Kiderül belőle, hogy a bélpolipok, a bél belső oldalán növekvő apró kinövések gyakoriak, a brit lakosság 15-20 százalékát érintik, és bár az esetek többségében nem okoznak tüneteket, nem rákosodnak el, olykor azonban rákká fejlődnek, ha nem kezelik őket – írja a BBC.

Egy nemzetközi kutatócsoport a Gut szaklapban újabb bizonyítékot szolgáltat arra is, hogy a bélben lévő baktériumoknak szerepük van a tumorok kialakulásában. Az eredmények alátámasztására természetesen további kutatásokra van szükség.

A tanulmány 16 600 ápoló adatait elemezte. Az eredmények szerint azoknál a 20 és 39 év közötti ápolóknál, akik legalább két hónapig antibiotikumot szedtek, később nagyobb eséllyel diagnosztizálták a bélpolipok bizonyos fajtáját. A kutatók elismerik, hogy a baktériumok, amelyeknek
a kezelésére a gyógyszert bevetették, maguk is előidézhették a későbbi tumort.

Tény, hogy az antibiotikumok megváltoztatják a bél mikroorganizmusait, csökkentik a baktériumok sokféleségét és számát, valamint az ellenséges organizmusokkal szembeni ellenállás erejét, mindennek pedig jelentős szerepe van a bélrák kialakulásában. Azt is megállapították, hogy az antibiotikumokkal kezelt baktériumok is gyulladást idézhetnek elő, ami szintén növeli a bélrák kialakulásának kockázatát.

A kutatás eredményeit vitatja Sheena Cruickshank, a Manchesteri Egyetem immunológusa. Úgy véli, hogy minden, ami megváltoztatja a bél baktériumflóráját – akár egy új étrend, akár egy gyulladás –, hatással lehet a szervezet egészségére. Emiatt aggasztónak találja, hogy a kutatás eredményei esetleg az anti­biotikumok mellőzésére ösztönzik az embereket.

Óriási veszély az antibiotikum-rezisztencia

Az emberiségre egyre nagyobb problémát jelentenek azok a baktériumok, amelyek ellenállnak az antibiotikumos kezelésnek. A kutatások szerint a rezisztens fertőzések már így is több százezer áldozatot követelnek évente világszerte, és ez a szám sajnos gyorsan emelkedik. A WHO egyik kutatásából kiderül, hogy európai szinten az esetek 40 százalékában helytelenül írnak fel antibiotikumot, például akkor is, ha a betegséget vírus okozza. Ilyenkor hatástalan az antibiotikumos kezelés, ellenben a felesleges gyógyszerszedés elősegíti az ellenálló baktériumok kialakulását, sőt, ezek a rezisztenssé vált baktériumok tovább tudják adni ezt a tulajdonságukat
a következő generációknak, és így könnyen „szuperbaktériumok” alakulhatnak ki, azaz olyan kórokozók, amelyek ellen valamennyi rendelkezésre álló antibiotikum hatástalan – olvasható a Webbeteg.hu portálon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!