Kék hírek

2008.02.08. 19:02

Újabb kordonépítés

Ismét kordonnal veszik körül a Kossuth teret, lehet, hogy március végéig. A köztársasági őrezred ugyanis attól tart, hogy a hétfői parlamenti szavazás idején vagy utána tüntetések lennének a téren. Az intézkedést hetente felülvizsgálják. A Fidesz ellenzi, hogy felállítsák a korlátokat.

forrás:MR1

2007 szeptemberében az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének évfordulóján kiabálással fogadták a Kossuth téren tüntetők a parlamentből hazaszállingózó képviselőket. A kiabálás később tetlegességig is fajult. Több kormánypárti képviselőnek leköpdösték, megrugdosták, megdobálták távozáskor a kocsiját. Ezt szeretné elkerülni hivatalos indoklása szerint a köztársasági őrezred, a Kossuth tér újbóli körbezárásával. Az egészségügyi törvény hétfői végszavazásának idején a rendőrség szerint ugyanis újbóli megmozdulások várhatók. A lezárást vasárnap éjféltől a szükséges ideig, de legkésőbb március végéig rendelte el Dobozi József, a Köztársasági Őrezred parancsnoka. Bár a dandártábornok hozzátette: a döntést hetente felülvizsgálják, a Fidesz elfogadhatatlannak tartja a korlátozást. Balsai István, a párt országgyűlési képviselője felszólította az illetékeseket, ne lehetetlenítsék el a tüntetéseket az ország egyik legfontosabb közterületén.

- Semmiképpen nem értünk azzal egyet, hogy a társadalom túlnyomó többségének a véleményével nem találkozó törvény meghozatala érdekében a képviselőket ily módon korlátozzák a szabad mozgásban, illetőleg azokat, akik a Kossuth teret esetleg más célokra, demonstrációkra és ünnepségekre szeretnék felhasználni.

Arra a kérdésre, hogy a kordonok felállítása után a Fidesz képviselői - ahogy tették tavaly - ismét nekilátnak-e elbontani a vasrácsokat, Balsai István azt mondta, nincsenek ilyen terveik. A kevéssel több, mint egy éve még múlt év februárjában történt kordonbontás ügyében egyelőre egyébként még nem csak ítélet nem született, de még ki sem hallgatták az akcióban részt vett, szabálysértés miatt feljelentett 80 képviselőt. Az ügyben egyelőre annak tisztázására vár a bíróság, hogy jogszerűen minősítette-e a budapesti rendőrfőkapitány előzőleg műveleti területté a Kossuth teret.

forrás:MR1 -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!