Kék hírek

2008.03.01. 19:36

'Így járnak a véresszájú komcsik, Kolompár kutyái' áll a felirat a roma elnök házán

Amint arról a szoljon.hu beszámolt, szombaton hajnalban teljesen kiégett a kunmadarasi cigány önkormányzat elnökének tiszaroffi háza. Botos Ernő és családja csak azért nem sérült meg, mert a szomszédos épületben aludt. Annak a falára azonban gyalázkodó feliratot és horogkeresztet festettek

Teleki József

Rendőrségi közlemény

2008. március 1-én hajnal 4 óra 15-kor érkezett bejelentés a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság ügyeletére, miszerint Tiszaroff belterületén egy kertes családi ház kigyulladt. A tüzet a tűzoltóknak fél 6 körül sikerült megfékezniük. Személyi sérülés nem történt. A tűz keletkezésének pontos okát a tűzvizsgáló a későbbiek folyamán állapítja meg. Az eddigi adatok alapján megállapítható, hogy szándékos gyújtogatásról van szó. A rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást az ügyben.

Szabó Zita r. fhdgy., sajtóügyeletes

— Hajnal fél négy-négy körül füst szagra ébredtünk. Azt hittem, valami vezeték okozza, amikor azonban felkeltem és kinéztem az ablakon láttam, hogy a másik épület teteje lángol. Kiszaladtam, elzártam a gázcsapot és hívtam a tűzoltókat — meséli Botos Ernő.
A férfi ekkor még észre sem vette a sértetlenül maradt épület falára pingált feliratot. Jó órával később a fiának tűnt fel a horogkereszt és figyelmeztetés: „Így járnak a véresszájú komcsik, Kolompár kutyái”.

Bár Botos Ernő Tiszaroffon él, ám 2006-ban, a közeli Kunmadarason a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége (MCDSZ) színeiben választották a cigány kisebbségi önkormányzat tagjává.  Mindemellett alelnöke is az MCDSZ-ne, mely szövetségese, koalíciós társa az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, Kolompár Orbán által vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF-nek).
Botos Ernő először az MTI-nek azt állította, gyújtogatás történt. Később, szombat délután viszont már honlapunk érdeklődésére nem tudta megmondani, mi is történt valójában, mitől gyulladt fel az épület. Annyit azonban elmondott, hogy pár nappal korábban kapott egy telefont.
— A telefonáló szidta az anyámat, elmondott mindenek.  Azzal vádolt, hogy elütöttem valakit. Ám ez nem igaz. Még aznap a helyi rendőrrel meg is nézettem a kocsimat. Ő is azt mondta, hogy nem üthettem el senkit. Hogy a két eset között van-e összefüggés, azt nem tudom — állítja Botos Ernő.

Az utcába  egyébként nem ez volt az első tűzeset. Korábban néhány házzal arrébb lévő épület égett ki. Azóta már újjá építették, így semmi nem emlékeztet a tűzre. Anikó, a ház asszonya azonban ugyancsak összerezzent a felcsapó lángok hangjától.
— Egy nagy durranásra ébredtünk. A férjem rohant ki segíteni oltani. Én bent maradtam a gyerekkel, de a füst, a tűz előhozott minden régi rossz emléket — meséli az asszony. Hogy mi történhetett, azt Anikó sem tudja. Botosékkal jól meg vannak, mint majd mindenki a faluban.
— Roffon nincs nekik haragosuk. Amikor megvették ezt a házat, egy romos épület volt. Ők meg szépen rendbehozták — állítja Nagy Albertné, Julika is. Az asszony a szomszédos, pestiek által üdülőként használt telket gondozza. Bár ő maga is alig egy sarokra lakik, még sem vett észre semmit. A lánya szólt neki telefonon, hogy nézzen körül, mert a „pesti házanál” valami ég.
A tűzben szerencsére nem sérült meg senki. Az épületben ugyanis legtöbbször Botos Ernő legkisebb fia alszik. Ő azonban néhány napja elutazott a barátnőjéhez, így a ház üres volt. A másik épületre pedig, melyben Botosék aludtak, nem terjedtek át a lángok.
A helyszínen egyébként szombat késő délután is vizsgálódtak a rendőrök. Nyilatkozni azonban nem kívántak az ügyről.

A polgármester szerint nincs szó politikáról
Szélsőségesek akciójáról van szó — így reagált a történekre az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke. Kolompár Orbán az MTI-nek azt mondta, helybéliek telefonon értesítették a történtekről Így a ház falára írt gyalázkodó feliratról is. Kamarás Zsolt, Tiszaroff polgármestere viszont elképzelhetetlennek tart minden féle politikai indítékot. Tiszaroffon teljes békességben, példaértékű együttműködésben élnek a kisebbségekkel. Botos Ernő ráadásul semmilyen szerepet nem tölt be a falu közéletben. A polgármester érdeklődésünkre elmondta: a család az önkormányzattól nem kért még segítséget. Amennyiben ezt igénylik, úgy lehetőségeikhez mérten segíteni fogják Botosékat.

Szabó Zita r. fhdgy., sajtóügyeletes

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!