JÁSZKUNSÁG

2017.09.13. 06:56

Ezzel a terepjáróval védenek meg bennünket a halálos gázoktól és robbanóanyagoktól

Halálos, mérgező gázok, anthraxgyanús küldemények, robbanóanyagok, kigyulladt veszélyes árut szállító kamionok – időnként olyan anyagok kerülhetnek a környezetbe, melyek súlyosan károsíthatják az emberek egészségét. Ilyenkor hívják segítségül a Katasztrófavédelmi Mobil Labort, vagyis a KML-t.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság 1993 óta működő mobil laborját olyan esetekhez riasztják, ahol veszélyes anyag került vagy kerülhetett a szabadba, feladatunk pedig ezek felderítése, megszüntetése, illetve lakosságvédelmi intézkedések bevezetése. Éppen ezért korábban Havaria, Vegyi Felderítő, majd Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport névre hallgatott.

A mobil labor tizenegy tűzoltóval lát el szolgálatot, akik között akad tűzvédelmi, munkavédelmi, vízgazdálkodási és környezetmérnök, védelmi igazgatási szervező, illetve informatikus is, tehát elmondhatjuk, hogy valódi szakemberek végzik a feladatukat.

Közülük azonban egyszerre mindig csak hárman vannak szolgálatban, heti váltással. A laktanyában napi nyolc órát tartózkodnak, de munkaidőn kívül is készenlétben kell állniuk, riasztás ugyanis bármikor érkezhet, vasárnap este, de akár hajnalban is.

Ha munkaidőben fut be a hívás, húsz perc áll a rendelkezésükre, hogy elinduljanak a káresemény helyszínére, gyakorlatilag azonban öt percen belül már úton vannak. Ha munkaidőn kívül érkezik riasztás, akkor viszont hatvan percük van minderre, de általában csak fél órára van szükségük.

Aztán persze előfordul, hogy százötven kilométert kell autózniuk, a mobil labor legénysége ugyanis nem csak a megyében végzett már káreseti beavatkozást, voltak már Bács, Békés, Heves, Hajdú-Bihar és Pest megyében is.

Mindezt egy 2012-ben újonnan átadott készenléti gépjárművel, egy korszerű terepjáróval teszik, melyből egyébként ez az egy van az egész megyében.

A járművet egy mobil meteorológiai állomással is felszerelték
Fotós: Fodor Orsolya

A járművet a legkülönfélébb radiológiai, biológiai és vegyi felderítő, kimutató, mintavevő, mentesítő eszközökkel látták el, amelyek a veszélyes anyagok beazonosításához, a szükséges lakosságvédelmi intézkedések bevezetéséhez, mentesítési feladatok végrehajtásához nyújtanak ­azonnali helyszíni segítséget.

De mit is jelent ez pontosan? Pillantsunk be a mobil labor terepjárójába, és kiderül!

Ebben Sipos Csaba tűzoltó százados, KML-csoportvezető van a segítségünkre, aki először egy sugárszennyezettség-mérőt vesz elő a járműből. Gyorsan meg is nézzük, hogy a tűzoltóság udvarán mit mutat a műszer. Nagy megkönnyebbülésünkre a kijelzőn látható szám a normál értékbe tartozik...

A terepjáróba beépítettek egy járműfedélzeti sugárfelderítő rendszert is, mely az ellenőrzött járművek ­radiológiai vizsgálatánál tesz jó szolgá­latot.

– A mellettünk maximum 5–10 km/h sebességgel elhaladó gépjárművek esetén rakománymegbontás nélkül meg tudjuk mondani, hogy azon van-e olyan anyag, mely veszélyes mértékben sugárzó. Ilyenkor ugyanis a műszer hang- és fényjelzést ad.

A járművet egy mobil meteorólógiai állomással is felszerelték, melynek segítségével többek között szélirányt, szélsebességet, levegő-hőmérsékletet, valamint tizenkétféle gázt lehet másodpercenkénti frissítéssel a jármű belsejében található számítógépen megjeleníteni, a mért adatokat rögzíteni, majd ezek kiértékelése után meghozni a szükséges döntéseket.

– A legutóbbi ilyen mérésünk a hortobágyi tűzesetnél volt egy hónappal ezelőtt, ahol csaknem ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává.

„Nemcsak a tűz, de annak során keletkező veszélyes gázok is veszélyeztethették a lakó­övezetben élőket”

– idézi fel Sipos­ Csaba.

Ezután egy kézi tömegspektrométer kerül elő, melyet azokban az esetekben használnak, ha ismeretlen veszélyes anyag beazonosítása szükséges – a mérést általában mintavétel előzi meg.

A mintát tartalmazó kémcsövet a spektrométerbe helyezve kimutatja, hogy az milyen veszélyes anyag. A műszer 12 000 féle anyagot képes felismerni, köztük a különféle savakat, lúgokat,

sőt, robbanóanyag jelenlétét is kimutatták már vele.

– Ha szükség van rá, a beazonosított anyagokat el tudjuk küldeni további laborvizsgálatokra is. Erre már volt is példa egy tűzeset kapcsán, amikor szándékos gyújtogatásra lehetett gyanakodni.

– Több mezőgazdasági jármű kapott lángra, az egyik még fel nem gyulladt traktorban azonban találtunk egy ismeretlen anyagot tartalmazó palackot, melyről a labor megerősítése után bebizonyosodott, hogy az egy égést tápláló tűzveszélyes folyadék. Ezt később a rendőrségi eljárás során fel is tudták használni – világít rá a mobil labor újabb hasznára a százados.

A terepjáróból a hőkamera sem hiányozhat, mellyel eltűnt személyt tudnak keresni, de veszélyes anyagra is be lehet állítani a műszert.

A legénységnek természetesen megfelelő ruházatra is szüksége van, így a védőruhán kívül ha veszélyes anyaggal telítődött helyre kell bemenniük, légzőkészüléket is ­használniuk kell.

A légzőkészülék sem maradhat ki a felszerelésből
Fotós: Fodor Orsolya

A mobil labor segítségére egyébként évente átlagosan tíz-tizenöt alkalommal van szükség, idén pedig már kilencszer hajtottak végre káreseti beavatkozást. Martfűnél például egy üzemanyagot szállító kamion ékberendezése gyulladt ki, közvetlenül veszélyeztetve ezzel az általa szállított több mint húsz tonna üzemanyagot, valamint az adott útszakaszon közlekedőket.

Tiszavárkony-Szőlőn pedig klórgázszivárgás elhárításában vettek részt egy használaton kívüli vízmű épületében.

Emellett bel- és külterületen talált ismeretlen vegyszer beazonosításához és veszélyes ipari üzemben történt tűzesethez is riasztották a mobil labort.

– A korábbi években azonban radiológiai tesztvizsgálatok is történtek, sőt, egy esetben radioaktív anyagot szállító gépjármű balesetével kapcsolatos beavatkozásra, illetve a rendőrség kérésére olyan ismeretlen anyagok beazonosítására is sor került, melyekről később bebizonyosodott, hogy illegálisan tárolt robbanóanyagok voltak – sorolja Sipos Csaba.

Anthraxgyanús küldemények vizsgálatára is akadt már példa, de szerencsére egyik fehér port sem sikerült anthraxként beazonosítaniuk.

Egyik alkalommal például krétaport adott fel valaki ijesztgetés céljából...

2013-ban Jászladányban azonban a mobil labor folyamatos jelenlétére is szükség volt, ugyanis egy állattartó telepen kimutatták az anthrax bakté­rium jelenlétét, miután több birka is elhullott.

– A mobil labor átvizsgálta a talajt, beazonosította a mintát, majd elvégezték a szükséges fertőtlenítést és mentesítést. Az anthrax baktérium okozta lépfene megbetegedés könnyedén átterjed az emberre is, azonban szerencsére ez nem következett be. Egyébként a megyében eddig csak anyagi kárral járó beavatkozásaink voltak, emberi életet követelő egy sem – siet hozzátenni Sipos­ Csaba.

Lakossági panaszokkal is foglalkoznak

A labor mindennapjait azonban nem a káresetek elhárítása, hanem döntően a veszélyes ipari üzemek és a veszélyesáru-szállítás közúti és vasúti ellenőrzése teszi ki, hogy megakadályozzák a baleseteket.

Ha pedig mégis bekövetkeznek, akkor ezek hatósági kivizsgálása az elsődleges fela­datuk. Riasztották már őket például olyan esethez is, ahol veszélyes árut szállító jármű gyulladt ki vagy sav szivárgott belőle.

Mindezek mellett a ­­veszélyes anyagok körét érintő ­lakossági panaszbejelentések helyszíni vizsgálatával is foglalkoznak.

– Például előfordultak olyan esetek, hogy a bejelentőhöz a szomszéd rossz indulatból átöntött valamilyen anyagot vagy mezőgazdasági vegyszerező jármű pótkocsijából öntötték ki a maradványt, kiölve ezzel a fákat és az aljnövényzetet.

– Ez azért is veszélyes, mert ha a közelben például egy patak is található, a vizet fogyasztó állatok és emberek egészségére is veszélyt jelent – fejti ki Sipos Csaba.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!