Közélet

2006.12.13. 10:06

Harc a díjcsökkentésért?

Elfogadhatatlannak tartja a Remondis jövő évre tervezett szemétszállítási díjait a kétpói hulladéklerakó beruházásban érintett települési vezetők egy része. A megoldásról hetek óta tárgyalnak az egységbe tömörült polgármesterek a szolgáltatóval, ám mindeddig eredménytelenül.

SZOLJON

A versenyhivatalhoz fordulnának jogorvoslatért

Miután a Remondis képviselője felállt a tárgyalóasztaltól, a polgármesterek többsége még folytatta a megbeszélést. Egyetértettek abban, hogy ha rövid időn belül nem sikerül kompromisszumot kötniük a társasággal, akkor határozottabb lépésekre szánják el magukat. A lehetséges megoldásokról jogi tanácsadójukkal is egyeztettek. A szakember úgy nyilatkozott: ismeretei alapján az eddigi fejlemények elegendő indokot szolgáltatnak ahhoz, hogy az érintett települések ügyükben a gazdasági versenyhivatalhoz forduljanak jogorvoslatért.

A napokban Szászberek adott otthont a legutóbbi, zártkörű egyeztetésnek, amelyre egyedül lapunk nyert bebocsátást. Nyolc környékbeli település polgármestere és Deres Szabolcs, a Remondis Szolnok Zrt. elnök-igazgatója vett részt a nyugodt mederben zajlott, ám időnként feszült hangulatú találkozón. Az elhangzottakból egyértelműen kiderült: a községek és városok megjelent irányítói úgy vélik, lakosaikra elviselhetetlen kiadást róna az a szemétszállítási díj, amely a szolgáltató jövő évi ajánlatában szerepel.

— Ha ezt elfogadnánk, nálunk januártól minden ingatlantulajdonosnak közel háromszor annyiba kerülne a kukák ürítése, mint jelenleg. Márpedig ezt nem tehetjük meg azokkal a többnyire szerény körülmények között élő emberekkel, akik így is éppen elég terhet cipelnek a vállukon és akikre még további súlyos megszorító intézkedések várnak — hangsúlyozta a tanácskozás egyik szószólója. Tószeg irányítója, Papp István szerint igazságosabb elszámolásra volna szükség. Ezen belül is elsősorban a begyűjtött háztartási hulladék mennyiségével arányos tarifák kidolgozására.

— Elfogadhatatlan, hogy ugyanannyit fizessen havonta az a család, aki minden héten teletömött gyűjtőedényt tesz ki a kapuja elé, mint az az egyedülálló nyugdíjas, aki csak azért ürítteti ki majdnem üres kukáját, mert a rendelet szerint kötelező — fogalmazott a vezető. Akadtak persze a jelenlévők között, akik másban látták a megoldás kulcsát.

Szászberek polgármestere, Vasas Zsuzsanna például arra emlékeztetett: a kétpói beruházás érintettjei között annak idején született egy szóbeli megállapodás. Ez a lerakó beindulásától kezdve azonos szállítási díjakról szólt, függetlenül a begyűjtés távolságától. A Remondis ajánlatai ezzel szemben településenként jelentősen eltérnek egymástól. Így a tervezet azokat a helységeket sodorja hátrányos helyzetbe, amelyek legmesszebb fekszenek a regionális teleptől — mutatott rá a tanácskozás házigazdája. Többen felvetették továbbá, hogy a díj egy részét akár az önkormányzat is átvállalhatná. Saját forrás híján ez ugyan a gyakorlatban csak annyit jelentene, hogy a rá háruló összeget kommunális adó formájában a helyhatóság szedné be a lakosoktól.

Ám ez esetben a közteher kiszabásakor legalább tekintettel lehetne az állampolgárok szociális körülményeire. Deres Szabolcs a javaslatokra válaszolva kijelentette: akár önkormányzatonként is hajlandók „testre szabni” ajánlatukat. A szemétszállítás településenként fizetendő összege azonban ettől számottevően nem változik majd. Az energiahordozók és egyéb költségeik jelentős emelkedése miatt ugyanis nem adhatnak komolyabb kedvezményt áraikból. Különös tekintettel arra, hogy idén a tavalyival megegyező tarifáért dolgoztak, amely helyenként jelentős veszteséget termelt a társaság számára.

Mielőtt az elnök-igazgató elköszönt, Vezseny polgármestere, Hatvani Lajos arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy ha a lerakó beindulásáig nem születik megállapodás, az mindannyiuknak kárára válhat. Egyúttal akár a szolgáltatói szerződés felbontásával is fenyeget. Tiszavárkony vezetője, Mészáros Zoltánpedig határozott kérésként fogalmazta meg az általános igényt: a Remondis készítsen számukra világos költségelemzést. Mert szeretnék pontosan látni és érteni, mi indokolja a hulladékszállítás tarifájának ilyen mértékű drágulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!