Közélet

2007.04.15. 08:30

Aranyáron mért törmelék

A szemét is sok pénzbe kerül, így nem mindegy mennyi a hulladékunk. Minderre az utóbbi időben már rádöbbentek a szolnokiak is. Mostanság pedig a saját kárukon kezdik megtanulni, hogy az sem mindegy miként kerül a hulladék a szeméttelepre.

SZOLJON

— Büntetik azokat, akik az előírásokat betartva, szeméttelepre viszik az építési törmeléket — állította egy szolnoki olvasónk. Szatmári Antalné levele szerint férjével a napokban egy utánfutónyi betont, téglát és más törmeléket vitt ki a Remondis újszászi úti telepére. Ám amikor megkapta a számlát, majd sírva fakadt.

Szeméttelep az útszélen

Az országban, így a megyénkben is sok útszélén, árokparton látni kiszórt hulladékot. A sokak szerint éppen a magas szemétdíjak az okai az illegális hulladéklerakóknak. Kevesen tudják azonban, hogy a jogszabályok szerint a környezet károsítást nem csak pénzbírsággal, de szabadság vesztéssel is büntethetik. Tény azonban, hogy az ellenőrzések még nem elég hatékonyak. Ugyanakkor az is igaz, hogy aki bontási engedély köteles munkát végez, annak a keletkező hulladékkal is el kell tudni számolnia.

Nyolc és félezer forintot kértek az alig több mint fél köbméter, igaz hétszáz kilót nyomó hulladék átvételéért. Mint kiderült, ha konténert rendelt volna, akkor négyezer forintba került volna egy köbméter szemét. Bár tény a legkisebb konténer is három köbméteres, így azért 12-13 ezer forintot kell fizetni, ha telerakja, ha nem szemétel az ember.

— Mindenki maga döntheti el, melyik éri meg jobban — mondta a Remondis Zrt. elnök igazgatója. Deres Szabolcstól megtudtuk: árkülönbség abból adódik, hogy a konténerben érkező hulladékot köbméterben számolják el, míg a zsákban, utánfutón beszállított szemetet kilóra veszik át. Mivel más-más fajtájú szemétre ugyanaz a díjszabás, tonnánként nettó 9630 forintot kérnek, így egy utánfutónyi rongyhulladékért kevesebbet kell fizetni, mint a sokkal nagyobb súlyú építési törmelékért. Azzal pedig, hogy a konténernél minden esetben úgy számolnak, mintha az színültig tele lenne, éppen a vitákat akarják elkerülni. Azt, hogy mennyi szemét van egy konténerben, nehéz megítélni. A konténer méretét azonban a megrendelő maga határozhatja meg szabadon. Megoldást jelenthet azonban, ha többen közösen rendelnek egy konténert. Igaz ez elsősorban a kisebb településeken lehet járható út.

Tény korábban ilyen ügyeskedésre nem volt szükség. Hiszen még tavaly is egy köbméternyi építési törmeléket ingyen lehetett bevinni a szeméttelepre. Annak elhelyezés költségeit — a várossal egyeztetve — ugyanis átvállalta a társaság. Mindez azonban mára megszűnt, amit a költségek növekedésével indokolt Deres Szabolcs. A szakember elmondta: míg Szolnokon működött a szeméttelep, jóval olcsóbban lehetett kezelni a hulladékot. A kétpói lerakó beindulásával azonban drágább lett a szemét elhelyezés, és még a szállítást is meg kell fizetni. Az igazgató szerint akár már a nyár végén kedvezőbb díjakkal tudják átvenni az építési törmeléket. Hiszen már csak engedélyek beszerzésére vár az új törmelék-hasznosító üzemük. Itt az építési törmeléket dolgozzák majd fel az útalapok készítésénél felhasználható anyaggá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!