Közélet

2007.05.27. 07:58

Nagy neveket képvisel

Egy ország várja a fordulatokat a megerőszakolt lány ügyében. Dr. Tuza Péter, a lány ügyvédje már ismer bizonyítékokat. Hogyan került Tasnádi Péter vagy E. Zsanett közelébe a Jásztelekről származó fiatal ügyvéd?

SZOLJON

A jászteleki általános iskola padjait koptatta Tuza Péter, amikor elhatározta, hogy egyszer bizony budapesti ügyvéd lesz. A környezetében élők mosolyogtak rajta és álmodozónak tartották. Nem hittek abban, hogy a kis településről és szerény anyagi körülmények közül származó fiúból egyszer még Tasnádi Péter vagy a közelmúltban megerőszakolt lány ügyvédje lesz.

- Rajtam kívül csak édesanyám hitte, hogy elérem céljaimat - mondja Péter. Az apám már meghalt, róla nem is szívesen beszélek, akik ismerték, azok tudják, hogy miért. A középiskolás éveket követően a szegedi egyetem jogi karára kerültem, majd onnan átjelentkeztem a miskolci egyetemre és ott végeztem - meséli a fiatalember.
- Miért éppen védőügyvéd lett?
- Egyetemistaként meghatározó élmény volt számomra, amikor részt vettem az országos perbeszéd versenyen. Egy kettős rablógyilkosság elkövetőjét kellett megvédenem. Azt mondhatom, hogy a fiktív jogeset megoldása jól sikerült, mert második helyezést értem el és megkaptam a Baranya megyei ügyvédi Kamara különdíját is. Majd tanáraimtól kapott ajánlólevelekkel megkerestem az ország akkori egyik legsikeresebb ügyvédjét, Dr. Orosz Balázst, aki lehetőséget adott nekem, hogy nála dolgozzak. Dr. Szikinger István volt az, akinek sokat köszönhetek, hogy a pályán elindultam. Ő vett be a Tasnádi Péter védelmén dolgozó ügyvédi csapatba - mondja az ügyvéd.

A hírhedt vállalkozó mellett Tuza Péter védi többek között Schönthal Henriket, a Kulcsár-ügy egyik érintettjét, a Pilis Invest Szövetkezet vezetőit is. Találkozásunkkor nem tudtam elkerülni, hogy Pétert a megerőszakolt lány ügyében kérdezzem.
- Hogy került E. Zsanett közelébe?
- A megerőszakolt lány keresett meg engem. Természetesen a megkeresés módját nem árulhatom el, ez ügyvédi titok. Én tanácsoltam Zsanettnek, hogy ne nyilatkozzon, mert ezzel segíthetné a gyanúsítottak védekezését. A lány esete nem lesz hitelesebb, ha órákat sír a televízióban. Az ő története attól hiteles, hogy igaz – véli Péter. 
De ehhez még bizonyítékokra van szükség.

- Milyen bizonyítékokkal áll még elő?
- Az ügyészségen múlik, hogy mikor ismerheti meg a közvélemény azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a lány állításait. A sértett és a nyomozás eredményességének érdekében nem árulhatom el a bizonyítékokat - mondja az ügyvéd.
- Gondolta-e, hogy politikai következményei lehetnek az ügynek?
- Nem szeretnék politikai ügyet csinálni Zsanett megerőszakolásából. Ez nem politikai ügy, hanem köztörvényes bűncselekmény. Amióta elvállaltam a lány képviseletét, az vezérel, hogy az igazságra fény derüljön. Nem érdekel, hogy a politikában hány fej dől le - vélekedik az ügyvéd.
- Nem vállalt túl nagy kockázatot,  amikor elvállalta az esetet? Nem fél, hogy megfenyegetik?
- Magának az életnek van kockázata, az, hogy ezen belül mit vállalunk, az a mi dolgunk. A fenyegetéssel pedig nem sokra lehet menni - mondja Tuza Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!