Közélet

2007.06.06. 11:35

Tartoznak a menzadíjjal

Sok szülő kénytelen igénybe venni a rendszeres gyermekvédelmi támogatást. Vannak, akik nem, vagy csak részletekben tudják törleszteni a hátralékot.

SZOLJON

— Nem tudtuk kifizetni a kisfiam ebédjét az iskolában ebben a hónapban. Egyedülálló vagyok, de a keresetem alapján nem kapunk étkezési  támogatást — mondta Andrea. — A kedvezmény elbírálásánál számításba veszik a gyerekek édesapja által fizetett gyerektartást is. A problémát az okozza, hogy sokszor az apa késve vagy egyáltalán nem ad pénzt.

Rákóczifalván Vadász Istvánné, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy náluk is vannak elmaradások. — Előfordul, de nem jellemző, hogy a szülők nem tudják kifizetni az ebédet és ezzel az önkormányzatnak is komoly fejtörést okoznak — mondta. — Az év elején 390 forintra nőtt az egy főre jutó napi ellátás a tavalyi 323 forinthoz képest. Az elmaradások között vannak 20 ezer forint felettiek is. Általában a hátrányos helyzetű gyermekek szülei azok, akiknek hátralékaik vannak — tudtuk meg.

Sok esetben kérnek az iskola felszólítására részletfizetési lehetőséget a családok, hogy ily módon rendezzék az adósságukat. Ezekben az esetekben, ha késve is, de általában mindig sikerül törleszteni a hiányzó összeget.
Mezőtúron az egyik általános iskola igazgatónőjétől megtudtuk, hogy ott igen magas árat, 445 forintot fizetnek egy napi étkezésért a szülők és így is csak egy-két gyermek esetében van elmaradás.
A tiszaföldvári Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatóját, Budai Józsefet is megkérdeztük. —  124 gyermek veszi igénybe a menzát az iskolában és ebből 93-an részesülnek gyermekvédelmi kedvezményben. Májusban kivételesen mindenki befizette az ebéd díját, de szokott lenni elmaradás — mondta a vezető.

Ingyenes nyári diákétkezés

Szabó Rózától, a polgármesteri hivatal oktatási, kulturális és sportosztály vezetőjétől megtudtuk, hogy a szociális és pénzügyi minisztérium rendelet-tervezete nem tartalmaz lényeges változásokat a tavalyihoz képest. Idén százezer rászoruló kisgyermek juthat meleg ételhez. A nyári étkeztetésre több mint 300 millió forint áll rendelkezésre ebben az évben, amelyre várhatóan 2000-2500 önkormányzat pályázik majd. Változást jelent Szolnokon, hogy 320 forintról 330 forintra nő majd a támogatás összege gyermekenként. Tavaly 73 kiskorú részesült ebben az ellátásban városunkban.

Szikszainé Angyal Mária, a martfűi József Attila Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy 321 gyerek étkezik az intézményben és ebből a múlt hónapban hármójuknak volt elmaradása.
 — Normatív kedvezményt három kategóriában lehet igénybe venni — mondta Szamosfalviné Törőcsik Ibolya gyermekvédelmi felelős. — Ingyenes az étkezés a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek. Ezt e támogatást az önkormányzatnál kell igényelni. A nagycsaládosok és a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek szülei 50 százalékos kedvezményben részesülnek.

Egyedi térítési díjtámogatásra minden tanévben lehet igényt benyújtani a szolnoki lakosoknak. Idén június 15-ig tehetik ezt meg a rászorulók. Akiknél az egy főre jutó havi nettó kereset 27 ezer 130 forint vagy annál kevesebb, ötven százalékos kedvezményben részesülnek. Huszonöt százalékos kedvezmény jár azok számára, akiknél az egy főre jutó nettó jövedelem nem több 40 ezer 695 forintnál.  
Szolnokon az önkormányzat támogatja az ételallergiás kiskorúak ebédeltetését, ha az intézmény igazolja azt, hogy oda jár a gyermek és az ottani étkezést nem veszi igénybe. Szolnokon a Szivárvány úti óvodában a konyhán külön is főznek az allergiás gyerekeknek, ha azt igényelik.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!