Közélet

2007.08.27. 18:47

Munkavégzés fotelben ülve

Otthon végezhető munka, válaszborítékért tájékoztatom. Gyakran találkozunk hasonló szövegű hirdetésekkel. Belevágunk, ám kiderülhet, becsaptak minket.

SZOLJON

— Néhány évvel ezelőtt megjártam, azóta nem foglalkozom azokkal a hirdetésekkel, melyek otthon végezhető munkát ajánlanak — meséli az egyik vidéki faluban elő Rádai Áron. — Korábban már dolgoztam hasonló megbízással — akkor gáztömítő-gyűrűket kellett információs kispapírra ragasztani —, ezért úgy gondoltam, nincs veszíteni valóm — emlékszik vissza a fiatalember. Az akkor egyetemista fiú azonban rosszul gondolta. — A kezdet hasonló volt. Válaszoltam a hirdetésre, pár nap múlva érkezett egy levél, miszerint ezerötszáz forintot kell a további információkért fizetni. A jövőbeni kereset reményében befizettem — meséli. — A bővebb tájékoztatást azonban már hiába vártam.

A távmunka is végezhető otthon

A távmunka személyi számítógépen végzett olyan szellemi tevékenység, amelyben a munkavállaló otthon, vagy egy közelébe kihelyezett munkahelyen (teleházakban, vagy telecenterekben), önállóan old meg feladatokat a távolban lévő munkáltató megbízásából. Munkája eredményét (amely valamilyen elektronikus formában továbbítható dokumentum) távközlési módszerrel (interneten, intraneten, E-mail-en vagy valamilyen elektronikus levelező rendszeren) továbbítja, s többnyire a feladatokat is így kapja. Munkáltatójával, főnökével és munkatársaival elektronikus úton, telekommunikáció révén tartja a kapcsolatot. Személyes megjelenésére a munkáltató központjában csak esetenként van szükség. A távmunkát nagyon sokan saját otthonukban végzik, így a távmunka otthon végezhető munkává válik. Mégsem ugyanaz természetesen a hirdetésekben ajánlott borítékolási munkákkal és egyéb tevékenységekkel.

Helyette pár hónap után érkezett egy idézés. Menjek tanúskodni a rendőrségre egy bűncselekmény ügyében. Meglepődtem, bevallom, kicsit meg is ijedtem. Kiderült, nincs mitől tartanom. A hirdető több száz embert csapott be hozzám hasonlóan. A csaló nő ellen eljárás indult, a nyomozáshoz kellett elmondanom, mi történt. Igaz, olyan rég volt, alig emlékeztem, de elmondtam, amit tudtam — tette hozzá a fiatalember. Sajnos ilyen esetekkel gyakran találkozhatunk, csalók minden bokorban akadnak. Ezzel még a jogi szakember is egyetért. — Jogilag nincsenek speciális szabályai az otthon végezhető munkának — tudtuk meg dr. Kókai Gábortól. A szolnoki ügyvéd elmondta, az efféle munkavégzéssel kapcsolatban a törvény általános rendelkezéseit kell alkalmazni és természetesen betartani.

Sok esetben azonban a hirdetők nem tesznek eleget az előírásoknak. Kihasználják az emberek hiszékenységét és rászorultságát. Pénzt kérnek azért, hogy a vállalkozó szellemű ember egyátalán elkezdhesse a tevékenységet. Még, ha nincs is gond a későbbiekben, s a munka elindulhat, akkor sem szabad nagy összegű keresetre számítani. Sokszor azonban a munkabérig már nem jut el az ember. A regisztrációs díjat befizeti, ami után szinte törvényszerűen eltűnik a jó kereseti lehetőséget ígérő hirdető.
— Mi is találkozunk időnként ilyen esetekkel — mondta el érdeklődésünkre Veres Éva. A szolnoki rendőrkapitányság sajtóügyeletesétől megtudtuk, hogy az utóbbi időben szerencsére nagyobb csalással nem találkoztak. — Öt-hat évvel ezelőtt történt egy ilyen jellegű esetünk. Az kilencszáz embert érintett. Ennyi jóhiszemű állampolgárt csapott be egy hirdető. Az ügyet a munkatársaink megoldották és felgöngyölítették. Ennek kapcsán csak azt tudom mondani, hogy nagyon óvatosan kell kezelni ezeket a hirdetéseket. Nem szabad bedőlni annak, hogy otthon a fotelben ülve akár hetven-nyolcvan ezer forintot is kereshetünk egy hónapban — tette hozzá Veres Éva.
Valóban gyanús lehet, ha annyi pénzt kínálnak egy otthoni munkáért, mint egy normális munkahelyen. Hisz, gondoljunk csak bele, akkor mindenki így kerené meg a kenyérre valót. Jó esetben, ha nem esünk csalók csapdájába, egy kis keresetkiegészítést mégis zsebre tehetünk. Találkozhatunk olyan emberrel is, akinek bevált ez a módszer.

— Főiskola mellett, gondoltam jól jönne egy kis zsebpénz. Jelentkeztem egy hirdetésre, amiről csak annyit tudtam, otthon végezhető munka — kezdi Szabó Réka. — Válaszborítékért cserébe, kaptam egy tájékoztatót. Abban az állt, hogy ezer forintot kell fizetni, amiért megkapom a munka leírását. Ezúttal 3500 forintot kértek, befizettem. Ennek fejében megkaptam az anyagokat és a borítékokat — emlékszik vissza a fiatal lány. Ő egy hónap alatt tizenöt ezret keresett (ennyi maradt úgy, hogy a befizetéseit már beleszámolta). Mindezért prospektusokat kellett borítékba rakni, s visszaküldeni a hirdető címére. — Négyezer darabot készítettem el, naponta 2-3 órát dolgoztam. Úgy érzem, megérte. Nem volt megterhelő, s még egy kis zsebpénzt is gyűjtöttem — mondta végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!