Közélet

2008.01.23. 11:32

Pofáraesés: egyre többen dőlnek be az otthon végezhető melóknak

Sok ember számára az otthon végzett munka ideális megoldást jelentene a családi élet és a anyagi boldogulás közötti örlődésben. Azonban az ígéretek sokszor félrevezetőek.

Németh Gergő

Bizonyára sokak számára kecsegtetően hathat egy-egy az otthoni
munkavégzésre buzdító ajánlat. Sok esetben azonban érdemes kétkedni és utánajárni a gyarapodást ígérő felhívások valóságtartalmának. Ezt néhányan a saját bőrükön is tapasztalták. Így járt az neve elhallgatását kérő szolnoki 30-as éveiben járó hölgy is, aki egy újságcikkre jelentkezett, három hétig otthon dolgozott, s most újra állást keres.

— Alig több, mint hatezer forintot kerestem tizenöt napi munkával — kezdett mondandójába. — Annyi volt a feladatom, mint callcenteres hogy kedvezményes vásárlásra jogosító kártyákat értékesítsek a közszférában dolgozóknak. Kemény feladat volt, rengeteget kellett telefonálni és időpontot egyeztetni, illetve felmérni, hogy ki akar a felkínált lehetőséggel élni. Egy helyre többször is vissza kellett csörögnöm, mert volt ahol 200 kártyát rendeltek meg elsőre, ám aztán csak húszat vettek át. Ez a bérezésem szempontjából sem volt mindegy, mivel húsz forinttal jutalmazták darabonként a plasztikkártyák értékesítését.

Ha beindul, többszintű lehet az átverés

A többszintű marketingnek (MLM-rendszer) — ami az átverésgyanús otthoni munkák alapja — az a lényege, hogy az értékesítés személyesen és több szinten történik. Egy termék elégedett fogyasztója azt továbbajánlja, ezért jutalékot kap, s amennyiben azok, akiknek felhívta erre a figyelmét szintén sikeresen továbbadják a terméket, azok jutalékából is kap. Így egy többszintű ügynöki hálózatot maga alá építő egyén komoly jövedelemre tehet szert, sőt egy ponton túl már nem is kell foglalkoznia termékeladással, mivel a hálózatban lévő eladások jutalékaiból is jelentős jövedelemre tesz szert.

A kezdetben lelkes hölgy hozzáteszi az tény, hogy nem ígértek neki százezreket. Amikor elolvasta az újságban a feltételeket — érettségi, jó kommunikációs készség, internetkapcsolat, vezetékes telefon — úgy gondolta alkalmas a feladatra. Aztán a napi munka során szembesült vele, ebből még megélni sem lehet, de másra sem nagyon jut ideje az embernek. Napi 5-6 órát gubbasztott a számítógép előtt, ez sokszor már az otthoni teendőinek rovására ment, a kapott pénzből maximum pedig az internetköltségre futotta volna.

— Én az interneten kerestem volna egy kis mellékes bevételi forrást —
kezdett mondandójába Katalin. — Találtam is egy olyan ajánlatot, ahol csak a munkacsomag átvételekor kellett fizetni. Konkrétan leírták a munkát, hogy a megadott anyagot kell megadott címekre elküldeni. Megkerestem a céget e-mailben. Egy nagyon kedves hölgy azonnal válaszolt e-mailben, és több napon keresztül levelezgettünk, és minden kérdésemre kétségesen válaszolt, így megrendeltem a csomagot. Aztán pár nap múlva a megérkezett a világ legnagyobb átverése. Nem csomag érkezett, hanem egy 2600 forinttal megterhelt sima, kisalakú levél. Átvettem, kifizettem. Mikor kibontottam, alig akartam hinni a szememnek. Néhány darab agyonfénymásolt, olvashatatlan papír volt benne. Amit ki tudtam belőle venni, annyi volt, hogy én is hirdessem magam, és ha valaki rendel, kizárólag 2600 forintért ezeket a papírokat másoljam le, és küldjem el nekik. Ebből lesz pénzem. Rögtön meg is kerestem a hölgyet e-mailben, hogy nem ezt egyeztettük le. Persze nem válaszolt. Sem a második, sem az ötödik, sem a tizedik levelemre. Azóta teljesen eltűnt.

Sajnos ilyen esetekkel gyakran találkozhatunk, csalók minden bokorban
akadnak. Ezzel még a jogi szakember is egyetért. — Jogilag nincsenek
speciális szabályai az otthon végezhető munkának — tudtuk meg dr. Kókai Gábortól. A szolnoki ügyvéd elmondta, az efféle munkavégzéssel kapcsolatban a törvény általános rendelkezéseit kell alkalmazni és természetesen betartani.

Sok esetben azonban a hirdetők nem tesznek eleget az előírásoknak.
Kihasználják az emberek hiszékenységét és rászorultságát. Pénzt kérnek
azért, hogy a vállalkozó szellemű ember egyáltalán elkezdhesse a
tevékenységet. Még ha nincs is gond a későbbiekben, s a munka elindulhat, akkor sem szabad nagy összegű keresetre számítani. Sokszor azonban a munkabérig már nem jut el az ember. Az 500 és 1000 forint között mozgó regisztrációs díjat befizeti, ami után szinte törvényszerűen eltűnik a jó kereseti lehetőséget ígérő hirdető. Mint azt honlapunk megtudta a fogyasztóvédők csak akkor ellenőrzik ezeket a
tevékenységeket, ha erről jogszabályban határoznak. A hirdetéseket
egyébként, mint más hirdetéseket ellenőrizhetnek, de emiatt még senkit sem kellett megbüntetniük a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!