Közélet

2008.02.29. 07:39

Munkanélküliségi csúcson

Tízéves csúcsra jutott a hazai munkanélküliségi ráta; késleltetve, de mégis jelentkeznek a fiskális megszorítás és a gazdasági lassulás foglalkoztatási hatásai.

forrás:VGO

 Bár az előrejelzésekben már 2007-re magasabb munkanélküliséget vártak a szakértők, az elmúlt év viszonylagos nyugalommal telt a munkapiacon. Az egyik fő tényező a munkahelyek csökkenésében az állami leépítéshullám, ami ugyan a központi költségvetésben nagyrészt már lezajlott - összesen nagyjából 50 ezer fős elbocsátással -, másrészt viszont a forrásmegvonások miatt az önkormányzatoknál és az azok által üzemeltetett intézményeknél - úgy tűnik - még csak most tetőzik a folyamat. A magánszféra egy ideig a visszaeső kereslet dacára is tartotta a létszámot, ez most véget érni látszik. A munkahelyek bővüléséhez a beruházások dinamizálódására lenne szükség, ez azonban még mindig várat magára.

Miközben a foglalkoztatottak száma egy hónapon belül 36 ezerrel csökkent, a munkanélkülieké 15 ezerrel nőtt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatalnak az elmúlt három hónapra vonatkozó adataiból. Ez a munkanélküliségi ráta 8,1 százalékosra ugrását eredményezte az előző hónap 7,7 százalékos adatáról. Egy év alatt 66 ezerrel csökkent a munkahelyek száma, de az állástalanok táborát ez csak 25 ezerrel gyarapította. Ez összességében igen kedvezőtlen folyamat, mivel azt jelenti, hogy a fennmaradó munkavállalók kivonultak a munkapiacról, visszaterelésük pedig nehéz feladatnak ígérkezik. Az aktivitás csökkenésében a munkalehetőségek hiányán túl szerepet játszik a reálbérek tavalyi csökkenése is, így ugyanis szélesebb az a réteg, amely számára lenne megfelelő állás, viszont az adott fizetési szinten nem hajlandó elvállalni. A foglalkoztatási hányad is tovább mérséklődött, a munkaképes korúak körében majdnem minden dolgozóra jut egy nem dolgozó, ezen a téren is gyors ütemben nő az amúgy is tetemes elmaradás a nyugat-európai, fejlettebb gazdaságoktól.

A nyugdíjba vonulások nagy aránya ellenére ijesztően roszszak a foglalkoztatási adatok - véli Keresztély Tibor, az Ecostat szakértője. Eddig a magánszféra kivárása volt a jellemző, az öt fő felettieknél nem látszott kiugróan gyenge foglalkoztatás. A fehérítés azonban szerepet játszhat a munkapiac szűkülésében, ezt jól mutatják az építőipari folyamatok. A szektorban a bejelentett foglalkoztatottak száma a drasztikus termelés-visszaesés dacára nem csökkent, viszont a feketén dolgozók egy részét vélhetően elküldték. Az év elején jelentősen csökkenő aktivitás arról is tanúskodik, hogy az új nyugdíjszámítási rendszert kikerülendő, sokan választották a múlt év decemberét a visszavonulásra - tette hozzá a szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!