Közélet

2008.02.12. 11:03

Papírral fejest a házasságba

A házassági szerződés akkor nagyon fonos, ha a leendő házaspár egyik, vagy mindkét tagja jelentős vagyonnal rendelkezik. Megyénkben még nem túl elterjedt, de azért jelen van.

Négyesi Ildikó—Daróczi Erzsébet

— Szerintem ha az egyik félnek több hozott vagyona van, akkor szinte természetes, hogy félti azt ha a dolgok nem úgy alakulnak ahogyan ő szeretné. Ebben az esetben indololtnak tartom a házassági szerződést, melyben pontosan le kell fektetni, hogy mi történik válás esetén — fejtette ki véleményét Sárai Szilvia.
A friss házas Szilvi szerint ez azért lényeges, mert a válópert is megkönnyíti és időben sem húzódik el.

A házassági szerződést ügyvédnek kell hitelesítenie

— A szerződésben a felek rögzítik a házasságkötéskor meglévő vagyontárgyaikat, és rendelkezéseket tesznek a jövőben szerzendő vagyontárgyaik jogi jellegéről. Nagyon fontos, hogy a felek a szerződésben Családjogi Törvény rendelkezéseitől eltérően határozhatják meg, hogy mely vagyon kerül a közös-, illetőleg a különvagyonba — mondta dr. Kókai Gábor.

Házassági vagyonjogi szerződést kötelező közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalni, különben a szerződés semmis. — A másik oldala a dolognak, hogy sokan úgy gondolják, a házassági szerződés megronthatja a pár közötti bizalmat.
Ha ilyet kér az egyik a másiktól nyilván azért teszi, mert félti a megszerzett vagyonát és válás esetén szeretné megmentetni. De a másik fél, akinek kevesebb pénze van, a válás esetén jobban jöhet ki ha nincs szerződés — mondta az ifjú ara.
Az ifjú ara úgy gondolja, ha esetleg erre kerülne sor csak a közösen megszerzett és a bizonyítható közös vagyonnak a felére tarta igényt, mert az a korrekt és a kapzsiságával nem feketítené be a régi szép dolgokat.
A szolnoki Gál Szilvia is azon a véleményen van, hogy a házassági szerződés a szerelem megcsúfolása és a bizalom hiánya lenne.
— Nem kötöttem ilyen szerződést. A férjem nagymamája szeretné, de én nem. Mottóm: „Minek a kezdetekkor arra gondolni, mi lesz, ha vége lesz!” Ugyanis akkor minek vágjunk bele — összegezte gondolatait.
Karcagon nem igazán jellemző a házassági szerződések kötése. Edina apósa kedvéért azonban kötött ilyet. A 21 éves lány püspökladányi, négyen vannak testvérek, így szüleitől hatalmas örökségre nem számíthat. A szülők vagyona a tizenöt éve épített családi ház, a hitelre vett autó és némi kert. Így amikor a szülővárosában bolti eladóként dolgozó Edina két éve megismerkedett a karcagi Józsival, hamar kiderült, a fiú szülei a tehetősebbek.
— Amikor bejelentettem, hogy elveszem Edinát apám azt mondta, semmi kifogása a házasságom ellen. Nagyon szimpatikus neki Edina, anyámmal azonban leültettek és elmondták, féltik a családi vagyont — mondta el Józsi.
Több településen van jelentős földje a családnak, vannak nyaralóik és örökségük révén jelentős megtakarításuk is.
— Egy nap apósom nagyon kedvesen elmondta — veszi át a szót Edina, kívánja sírig tartó legyen a boldogságunk és nagyon vérja az unokákat is. Mivel azonban nincs garancia arra, hogy így lesz szeretné ha házassági vagyonszerződést kötnénk. Kicsit meglepődtem, hiszen én Józsit nem a pénzéért szerettem meg, hanem saját magáért. Kértem egy kis gondolkodási időt, s arra jutottam, ha apósoméknak ez kell ahhoz, hogy nyugodtan éljenek, legyen szerződés. Nyáron meg is kötöttük. Én nem érzem ennek a hátrányát — mondja Edina, miközben megerősítést kap férjétől, úgy élünk mintha nem is létezne a papír. Vasárnaponként anyósoméknál ebédelünk, akik már nagyon várják, hogy júliusban megszülessen első unokájuk.
A házassági szerződés egyre elterjedtebb a gyakorlatban, mivel tiszta helyzetet teremt a házastársak vagyoni viszonyai terén. — Akkor van gyakorlati jelentősége megítélésem szerint, ha a házas(ulandó) felek egyike, vagy, akár mindketten jentősebb vagyonnal rendelkeznek a házasságkötést megelőzően, illetve, ha a házassági vagyonközösség általános szabályaitól (az egyenlő arányú közös szerzés törvényi vélelmétől eltérően) kívánják rendezni a jövőben megszerzendő vagyon sorsát — tájékoztatott dr. Kókai Gábor, szolnoki ügyvéd.
Dr. Kókai Gábor elmondása szerint ügyvédi szempontból — egy, akár évtizedekkel későbbi házassági bontóperre gondolva — rendkívüli módon megkönnyíti a bizonyítást egy ilyen okirat léte. Hosszú évek elteltével már nagyon nehéz bizonyítani az akkor meglévő vagyontárgyaknak a közöstől eltérő forrását, mivel sokszor nem lelhetők már fel a szükséges okiratok, a kihallgatható tanúk esetleg elhaláloztak. 

Házassági vagyonjogi szerződést kötelező közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalni, különben a szerződés semmis. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!