Közélet

2008.04.07. 18:29

A magyar kultúra lovagja Zagyvarékasról

A zagyvarékasi Földes Imre már majdnem meglévő, eddigi hetven évéből nyugodtan letagadhatna tizenötöt, húszat. Talán azért is, mert ma is lefoglalja magát, boldog házasságban él, ráadásul a cigaretta meg a szeszes ital sem érdekli.

SZOLJON

Ámbár az eredeti szakmája bútorasztalos, de ezen kívül más szakterületen is tevékenykedett. Így volt tanácselnök, sőt, a megyénél is dolgozott, illetve az illetékhivatalban. Aztán megválasztották alpolgármesternek, és több cikluson át helyi képviselőnek. Szóval mindez azt bizonyítja, hogy a közéletből, a lakosság ügyes-bajos dolgainak intézéséből is kivette a részét.
Ami nála még fontos: évek óta a kultúra megszállottja. 1993 óta énekel a helyi Kék ibolya művészeti csoportban, csak népdalokat: felvidéki, vajdasági és alföldi gyűjtéseket. Hét éve pedig szólistaként is fellép. A megye szinte minden településén tapsoltak már neki, de énekelt már tízezer néző előtt a fővárosi körcsarnokban is, illetve Lengyelországban és Erdélyben is.
Nem véletlen, hogy ezen tevékenységéért 2002-ben megkapta a Jász-Nagykun-Szolnok megyéért-díjat is, hiszen korábban mint énekes arany minősítést is átvehetett, illetve kétszer Arany Páva-díjjal jutalmazták.
Szinte minden áldott nap énekel, hogy karbantartsa a hangját, mert próbák csak hetente egyszer vannak. Korábban a népi tánc területén is vitézkedett mintegy nyolc évig. Két gyermekük született, és eddig két unoka is tartozik a családhoz. Ami a közéletet illeti, mostanság a községi pénzügyi bizottság külső tagja, illetve 2008. január 22. óta A magyar kultúra lovagja. Most készül a palástja, mert a címhez, éremhez, oklevélhez az is szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!