Közélet

2008.04.10. 16:05

Három év után végre van saját orvosuk

Kisújszálláson három évig nem volt háziorvos az I. felnőtt körzetben, a betegeket helyettesítéssel látták el. Áprilistól azonban immár dr. Búzás Csaba lett a körzet háziorvosa.

Daróczi Erzsébet

Mindenkit vár megelőző szűrésre

Tóth Lajos, bár nem ebbe a körzetbe tartozik, fontosnak tartotta, hogy részt vegyen az ingyenes szűrővizsgálatokon. A 73 éves férfinek rendben volt a vérnyomása, és a szájüregi vizsgálatnál sem talált gondot nála a doktor. A rendelőben áprilistól a doktor saját költségére, körzeti bejelentkezéstől függetlenül minden kisújszállásinak ingyenes szűrőprogramot végez, éhgyomori vércukormérést, vérnyomásmérést, tápláltságiállapot-felmérést betegségmegelőző jelleggel és a szájüregi rákmegelőző állapotok szűrését.

— Már korábbról ismerem a doktor urat — magyarázza a rendelőben Deák Károlyné, aki ottjártunkkor jelentkezett át dr. Búzás Csaba körzetébe. — Tavaly nyáron egy vasárnap rosszul voltam, és a lányom hívta az ügyeletet. A doktor út jött ki, alaposan megvizsgált. Nagyon szimpatikus volt számomra a kedvessége, közvetlensége. Nagyon örülünk, hogy a saját körzetembe járhatok ezentúl, ezért is jelentkeztünk át a férjemmel. Bár nem vagyok beteges, de ha orvosra van szükségem, tudom, hogy benne megbízhatok.  
— Tényleg nem ismeretlenek nekem a kisújszállásiak. Ötödik éve, hogy dr. Dékány László kollégám és körzetpárom segítséget keresett nagy létszámú körzetébe és az ügyeleti munkában történő részvételre — mondta dr. Búzás Csaba, aki az itt eltöltött évek alatt megkedvelte a kisújiakat. — Bár a régóta betöltetlen körzetem igen szétzilált és kis létszámú, de bízom benne, hogy egy év múlva is önállóan lábon tud maradni. Ugyanis addig jár a támogatás a körzetre, utána csak kizárólag a bejelentkezett betegek számától függ. A körzet rendelője mostantól a Dékány doktorral közös Illésy utcai Egészségcentrumban van, így ha szakmai továbbképzésre kell mennem, a betegeim semmit nem vesznek ebből észre, mert kollégám helyettesít.
Dr. Búzás Csaba Mezőtúron született, ott is érettségizett. Édesanyja a helyi kórházban, édesapja egy ipari üzemben dolgozik. Gimnazistaként került először kapcsolatba Kisújszállással: az országos biológiaversenyen elért eredményei után jutalomból többször is részt vett a dr. Tóth Albert vezette hortobágyi kutatótáborban.
— Utólag úgy érzem, az ott szerzett tudás nagyban hozzájárult a sikeres felvételimhez a Debreceni Egyetem Orvosi Karára. Itt 2000-ben végeztem cum laude minősítéssel, és már az egyetemi évek alatt mentőtiszti képesítést szereztem. Azóta is dolgozom az Országos Mentőszolgálat alkalmazásában Hajdúszoboszlón mentőorvosként, ma már csak hétvégenként.
A 33 éves doktor rendkívül jónak tartja ezt szakmai fejlődése szempontjából, hiszen a sürgősségi ellátás a háziorvosi munkának is igen fontos része. 2004-ben szerzett háziorvostan szakorvosi képesítést, szakgyakorlati éveit pedig Hajdúsámsonban és Nyíracsádon töltötte, hasonló kisvárosi környezetben, mint Kisújszállás. Feleségével Hajdúszoboszlón élnek, ő is orvos, jelenleg a szakvizsga előtt áll.
— Jó oldala is van a kis létszámnak a betegeink számára — hangsúlyozta Búzás doktor —, hiszen mindenkinek soron kívül tudjuk intézni a problémáját. A városban ugyanakkor egyedül én vagyok harmincas éveiben járó háziorvos, ezért a fiatalokkal is rugalmasabb kapcsolatot tudok kialakítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!