Közélet

2008.05.29. 18:55

Az éjjeli lárma biztos bezáráshoz vezet Szolnokon

A fizetős parkolásról, a szórakozóhelyek körüli járőrözésről, s fejlesztési elképzelésekről is szó esett csütörtökön a szolnoki közgyűlés ülésén. Ismerje meg, milyen, a város lakóinak életét befolyásoló döntések születtek ma.

MG

Mintegy 300 ezer forint vissza nem térítendő támogatással segíti a megyeszékhely önkormányzata az első lakáshoz jutó fiatalokat — többek között ezt az előterjesztést is elfogadta a csütörtökön ülésező szolnoki közgyűlés.

Az oktatási bizottság által támogatott Nagy Györgynét választotta Barna Antallal szemben a képviselő-testület a Tiszaparti Gimnázium nyugdíjba vonult igazgatója, Pataki Mihály helyére. Ugyanakkor Gál Gábornak (Kőrösi Csoma Sándor Á.I.), Kalmárné Szász Juliannának (Belvárosi Á.I.), dr. Kovácsné Okler Editnek (Liget úti Á.I.) és Molnár Lászlónak (Varga Katalin Gimnázim) szavaztak bizalmat a közgyűlés tagjai.

Újabb területeket von be a fizetős parkolásba a város. A tervezet szerint ezzel a határozattal kívánja a képviselő-testület elérni, hogy a város gépjármű-forgalmát csillapítsa, illetve, hogy rendezze azt a áldatlan állapotot, melyet a szabálytalanul, illetéktelen helyen parkoló autósok okoznak. Az előterjesztést számos lakossági kérés előzte meg, amely azt szorgalmazta, hogy lakóhelyük előtt tegyék fizetőssé a parkolást, mert mások miatt saját járművükkel már nem tudnak ott megállni.

A rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet közös járőrakciókba kezd azon szórakozóhelyek környezetében, amelyekre számos lakossági panasz érkezett a városházára. Ezt az előterjesztést fogadta el a testület a régóta húzódó, több fordulóban tárgyalt „kocsmazaj ügyben”. A környezetrendezésbe a vendéglátóhelyeket üzemeltetőket is bevonják, akik biztosították a városvezetést, hogy megszüntetik az éjjelente gyakorta hallatszó hangos, kultúrálatlan viselkedést. Amennyiben ezt nem igyekeznek elősegíteni, úgy egy most készülő, négy hónapra szóló szerződés szerint bezáratja az önkormányzat a szórakozóhelyet. Remélhetően ezzel a rendelettel nyugodtabbá válhat egyes lakóövezetekben az éjszakai pihenés.

A képviselők mindezek mellett elfogadták az önkormányzat fenntartásában működő gazdasági, illetve közhasznú társaságok 2007. évi beszámolóját. A továbbiakban fejlesztésekről szóló előterjesztésekre került sor. A közgyűlés „rábólintott” az Aba Novák művelődési központ mellett létesülő kulturális létesítmény felépítésére és az Integrált Városfejlesztési Stratégiára, amely tartalmazza a szandaszőlősi városrész rehabilitációját, a tiszai gyaloghidat, a Szapáry út átalakítását, a Damjanich uszoda környezetére vonatkozó területrendezési tervet, a tiszaligeti élményfürdő fejlesztését, valamint a sportpálya felújítását is. A város a ravatalozó felújításának támogatására nyújt be pályázatot, valamint bérbeadja egy alapítványnak a Besenyszögi úti telkét, amelyen — amennyiben sikeres lesz a civil szervezet projektje — egy hadipark létesülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!