Közélet

2008.05.01. 17:15

Guinness-rekord főpróba Tomajmonostorán

Ma már valóban csak a pihenésről szól a majális. Megyeszerte színes, változatos programokkal ünnepelték a munka ünnepét, a hagyományos sör és virsli mellett pedig malacsülttől birkapörköltig számos finomság várta a családokat.

Szilvási Zsuzsa

A tomajiak első igazi majálisát a polgármester két szürkemarhája bánta leginkább. Fazekas Szabolcs, a falu első embere ugyanis gazdálkodóként többek között ősmagyar állatokat tenyészt, s felajánlott két tehenet ahhoz a közel ötezer adagos gulyáshoz, amely május 1-jén rotyogott a helyi általános iskola udvarán. Miskolczi Imre, a főszakács 250 kilónyi zöldségfélével és 50 kiló vöröshagymával ízesítette a különleges ebédet, melynek hírére nem csak a hétszáz fős község apraja-nagyja, de a környékbeli települések lakói is összesereglettek.

— Ilyen még sosem volt Tomasjmonostorán — mesélte a nyugdíjas korú Ilonka néni. — korábban legfeljebb májusfát állítottunk és Kunhegyesre vagy Tiszafüredre mentünk, ha majálisozni akartunk. Most meg hozzánk jönnek, ha igazán különlegeset akarnak látni!

Valóban, még az Abádszalókra, Kunmadarasra tartó motorosok is szívesen tettek egy kis kitérőt. Talán megcsapta az orrukat a tomaji gulyás illata.

— Abádszalókon fogjuk tölteni a hét végét, mert motorostalálkozó lesz, előtte azonban úgy döntöttünk, megnézzük ezt a híres gulyást — mondta a száguldás egyik szerelmese, aki a Dunántúlról érkezett. — Elég, ha este odaérünk Szalókra, addig itűnően szórakozunk itt. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen sok programot találunk egy ilyen kis településen.

Tomajmonostorán azonban mindez csak a főpróba volt. Amint Fazekas Szabolcs polgármester elmondta, nagy terve, hogy még nagyobb bográcsot készíttet és szeptemberben hatezer adagnyi finomsággal vendégeli meg mindazokat, akik szurkolnak neki, hogy sikerüljön a Guinness-rekordkísérlet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!