Közélet

2008.10.18. 11:49

Három falu kéri számon az ígéreteket Bajnai Gordonon

A víztározó megépült, de Tiszaroffot, Tiszagyendát és Tiszabőt eddig még nem értesítették erről hivatalosan. A községeknek ígért beruházások sem valósultak meg szerintük.

Mészáros Géza

Jelentős hiányérzetük miatt panaszkodnak manapság a tiszaroffiak, a tiszagyendaiak és a tiszabőiek. Felháborodásuk részleteiről a napokban levélben értesítették Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert is. A három község rosszallását Kamarás Zsolt, Tiszaroff polgármestere foglalta össze.

— Már az elszomorító, hogy hivatalosan semmilyen állapotról nem kaptunk beszámolót — mondta. — Arról sem, hogy október 15-én megtörtént a gátkorona műszaki átadása. Csupán a médiából, köztük az Új Néplapból értesültünk arról, hogy a Vásárhelyi-terv által kivitelezett, Tiszaroff, Tiszagyenda és Tiszabő községeket érintő munkálatok a befejezésükhöz közelednek, s ezáltal hamarosan átadják a tiszaroffi árapasztó vésztározót. Örömünk odáig terjed, hogy értékeljük, a víztározó megléte segít levezetni a Tisza árvizeit, így hozzájárul a térségben élő mintegy másfélmillió ember élet- és vagyonbiztonságához. Mindeközben a három község képviselő-testülete aggodalmát fejezi ki a többmilliárdos beruházáshoz kötelezően kapcsolódó kompenzációs infrastruktúra- és vidékfejlesztési tervek elmaradása miatt.

A polgármester hozzátette: miközben az érintett lakosság hozzájárult az árapasztó területének kijelöléséhez, az ottani földek átminősítéséhez és a nyomvonalak kisajátításához, ellentételezésként ígéreteket kapott. Mégpedig, hogy mindhárom faluban megvalósítják a csatornahálózat, illetve a csapadékvíz-elvezető rendszer teljes kiépítését, az ivóvízminőség javítását és a Vásárhelyi-terv által érintett területeken a közúthálózat felújítását. Továbbá, hogy a roffi víztározót úgy fejlesztik fel, a térségben úgymond egy tájhasználatváltásra kerülne sor, hogy idegenforgalmi szempontból is érdeklődést váltson ki.

— Egy új Tisza-tóról szóltak az ígéretek, öko- és víziturizmusról. Nos, mindezekről azonban már azokban a médiumokban sem olvashattunk, amelyek beszámoltak egyáltalán a tározó megépüléséről. Pedig úgy tudjuk, minden jelentősebb beruházásba kötelező beépíteni a kommunikációs költségeket. Valahol ez elfolyhatott — véli Kamarás Zsolt.
A polgármester azért is emelte fel a szavát, mert a falujuknak és a másik kettőnek is égetően szüksége van a csatornahálózatra és a belvízelvezető rendszerre, s persze a leromlott utak felújítására. Az érintett településeknek nincsen forrása arra, hogy önerőt biztosítva pályázzon ezen infrastruktúrák megvalósítására. Kamarás Zsolt szerint jogos a számonkérésük, mondván, a helyiek ellenállás nélkül járultak hozzá a tározóépítés körüli földhivatali eljárásokhoz.

A polgármester ottjártunkkor elénk tette a Cigándi Tájgazdálkodási és Árvízvédelmi Program négyoldalas hírlevelének 4. számát. Ezt mutatva hiányolja, hogy a tiszaroffi tározóval kapcsolatban nem hogy hírlevelet, de semmilyen tájékoztatást nem kaptak. A cigándi hírlevél ráadásul ütemterv szerint számol be az eddig történtekről, s arról is, hogy az ottani térség tájgazdálkodásáról milyen „behajtható” jövőképet vázol fel az Európai Unió által támogatott Vásárhelyi-terv idevonatkozó programja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!